Spekulatius

Speculaas, speculoos nebo spekulatius jsou tradiční mikulášské a vánoční sušenky, které se pečou především v Německu, Belgii a Holandsku. Jsou výrazně kořeněné, podobně jako naše perníčky, ale tyto sušenky jsou tenké, křehčí a křupavější. V originálním provedení se vtlačují do krásných dřevěných formiček různých tvarů, ty já bohužel nemám, takže alespoň využívám svůj vytoužený embosovaný váleček z e-shopu Kitchenette, u které jsem se také inspirovala. Sušenky ale klidně můžou být i hladké a bez vzoru, dobré budou stejně. A pokud třeba na ozdobu přidáte mandličky, tak budou ještě lepší. 🙂 Směs koření si míchám sama, ale používám už předem mleté, protože se mi doma nikdy nepodařilo celé koření namlít opravdu najemno.IMG_2574

Ingredience

  • 270g celozrnné špaldové mouky (možná trochu víc)
  • 125g másla
  • 125g mletého třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • ¼ lžičky soli, 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 ½ lžíce koření na speculaas

Směs koření na spekulatius

  • 5 lžiček skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého bílého pepře
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého anýzu
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého nového koření

Smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek a koření, a společně prosejeme. V míse či robotu utřeme máslo a cukr do pěny, na závěr zašleháme žloutek. Přidáme suchou směs a vypracujeme hladké nelepivé těsto, ale nehněteme příliš energicky, aby těsto zůstalo křehké. Dobře to jde za pomoci cukrářské karty. Každá mouka saje jinak a u celozrnné to platí dvojnásob, takže pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky, pokud je naopak moc tuhé, přidáme trochu mléka nebo klidně jen lžíci vody. Zploštíme a zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočinout. Nebo klidně i pár dní.

V den kdy chceme péct, si těsto vytáhneme asi hodinu předem, aby se nám s ním lépe pracovalo. Rozdělíme na několik dílů a buď mezi dvěma archy pečicího papíru, nebo za pomoci mouky vyválíme na silnější placku (asi 5 mm). Můžeme vytlačit vzor (ne přes papír, v tomto případě těsto určitě trošku pomoučíme) a vykrájíme tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na horký vzduch na 160° (180° klasická trouba) asi 11 minut, dokud těsto nezačne po okrajích zlátnout. Hodně záleží i na tloušťce těsta, takže raději kontrolujeme. Jsou dobré hned, ale zároveň v chladu a suchu vydrží docela dlouho. Ideální kombinace. A po upečení těchto sušenek vám to doma zavoní opravdu vánočně. 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s