Mandlovo-medové trojúhelníčky

Můj letošní vánoční objev a zároveň nový oblíbenec! Křehké máslové těsto, které se na jazyku jen rozplývá a na něm křupavá medovo-mandlová vrstva, to vše decentně provoněné pomerančem a skořicí. Mmmm… Skromnost stranou, toto se prostě povedlo. 🙂

IMG_2367

Ingredience na těsto:

  • 240g hladké mouky
  • 100g mletých mandlí
  • 180g másla
  • 50g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (nejlépe bio)

Ingredience na mandlovo-medovou vrstvu:

  • 120g másla
  • 120g třtinového cukru
  • 85g medu
  • 1 lžíce skořice
  • 160g plátků mandlí
  • velká špetka soli

Nejdříve si připravíme těsto. Jedná se o křehké těsto a nejlépe jej připravíme tzv. drobenkovou metodou. Mouku, mleté mandle, máslo, cukr a pomerančovou kůru dáme do robotu s K-nádstavcem a zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutky a několika pulsy zapracujeme. Pokud připravujeme těsto v ruce, postupujeme podobně. Nejdříve zpracujeme z mouky, mandlí, másla, cukru a pomerančové kůry špičkami prstů drobenku. Přidáme žloutky a nejlépe pomocí cukrářské karty (případně stěrkou či vařečkou) rychle zapracujeme. Těsto přesuneme na vál (z robotu či mísy) a několika tahy zpracujeme v hladké těsto. Nehněteme příliš, aby těsto nebylo tuhé. Zploštíme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici.

Těsto vytáhneme z lednice, necháme chvíli změknout a následně vyválíme na velikost plechu. Nejlépe to jde tak, že si velikost plechu naznačíme na pečicí papír a následně vyvalujeme mezi dvěma archy, ze kterých založením vytvoříme jakousi kapsu. Na pečicím papíru těsto přeneseme na plech, propícháme vidličkou a dáme do ledničky ztuhnout.

Troubu předehřejeme na 180°C a těsto pečeme asi 10 minut, než začnou velmi lehounce zlátnout okraje. Mezitím si připravíme mandlovo-medovou vrstvu. Vše krom mandlí dáme do rendlíku a za občasného míchání zahříváme, dokud se směs nespojí. Přidáme mandle. Tuto sladkou dobrotu rozprostřeme na částečně upečené těsto a pečeme dalších 10-12 minut, dokud vrstva nezkaramelizuje. Necháme vychladnout. Karamel samozřejmě ztuhne, což může následné krájení celkem ztížit, proto jsem před krájením dala plech znovu na chvilku (asi 5 minut) do trouby ohřáté jen na 100°C. To stačí, aby karamel trošku změkl, ale nic se nebude dál péct či nedej bože pálit. Odkrojíme okraje a nakrájíme na malé čtverečky či trojúhelníčky. Nestresujte se, pokud se vám těsto při krájení trochu drobí, to jen dokazuje, že jste ho připravili správně. 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s