Polévka z pečené zeleniny

Znáte to, přes Vánoce se člověk cpe hlavně cukrovím a na zeleninku se trošku zapomíná. Hold místo v žaludku je omezené a je nutné mít své priority. Ovšem po novém roce už se na sladké nemůžete skoro podívat a v ledničce se krčí polozapomenutá zelenina, kterou jste v dobré vůli a nehynoucím optimismu nakoupili. Mám tady proto tip na úplně jednoduchou polévku, ve které využijete i trochu unavenější zeleninu. Pečením se zvýrazní její chuť a přirozená sladkost, která se krásně vybalancuje přidáním kapky červeného vinného octa. Polévku je možné zjemnit trochou sladké či zakysané smetany , ale není to nutné, moc dobrá je i tak.

IMG_2974

Ingredience

  • 2 červené, oranžové nebo žluté papriky
  • 1 velká cibule (červená či klasická)
  • Hrst cherry rajčátek
  • 6 stroužků česneku
  • Olivový olej
  • Zeleninový vývar či voda
  • Červený vinný ocet, případně špetka třtinového cukru
  • Sůl

Papriku a cibuli nakrájíme na větší kusy, rajčátka přepůlíme a česnek oloupeme. Vložíme na pekáček či do zapékací misky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a promícháme.IMG_2944 Pečeme do změknutí. Pokud máte čas, můžete zeleninu péct pomalu, na 130°C asi hodinu, pokud to chcete rychleji, pečte na 180°C asi 20-30 minut. Při pomalém pečení se zelenina upeče rovnoměrněji a je méně „ožehlá“, což pro tuto polévku preferuju.IMG_2963

Upečenou zeleninu přesuneme do mixéru, zalijeme horkou vodou či vývarem tak, aby byla zelenina ponořená, a rozmixujeme do hladka. Pokud máme tyčový mixér, tak zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme vodou či vývarem a rozmixujeme. Můžeme přilít trochu víc tekutiny, množství zvolíme dle preferované konzistence. pokud váš mixér není úplný machr a vy chcete polévku opravdu dokonale jemnou, můžete ji ještě přepasírovat. Dochutíme trochou vinného octa, případně špetkou cukru a dosolíme dle chuti.

 

 

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s