Dokonalá bramborová kaše

Už se vám někdy stalo, že jste místo hedvábné bramborové kaše dostali v restauraci lepidlo na tapety? Nebo se vám to povedlo doma, protože jste si chtěli usnadnit práci a brambory zmasakrovali tyčákem? Já to kdysi dávno v nevědomosti udělala a od té doby vím, že bramborová kaše a tyčák opravdu nejdou dohromady. Pokud chcete kaši dokonale hladkou, jemnou a máslovou, nevyhnete se trošce fyzické práce, ale není to až taková hrůza a pokud ji neděláte pro regiment, tak vám ruka neupadne. A rozhodně to stojí za to. Ano, při pohledu na ingredience je jasné, že to není žádná dietka, ale touto kaší není třeba zaplácnout polovinu talíře. Skromná porce v podobě jedné či dvou lžic opravdu bohatě postačí a z množství z kila brambor nakrmíte dobře deset lidí.

Na kaši samozřejmě existuje bezpočet variací, několik tipů najdete i ve článku dole v odkazu. Určitě si ji ale zkuste připravit i jen tak, je to moc velká dobrota.

bramborová kaše

Ingredience

  • 1 kg moučných brambor
  • 250 g másla (případně 500 g, pokud chcete napodobit Robuchonovo pyré, ale to už je opravdu docela máslový extrém)
  • 125–250 ml plnotučného mléka, případně pro extra luxusní variaci použijte smetanu
  • Sůl, případně čerstvě namletý bílý pepř nebo muškátový oříšek

Máslo si nakrájejte na kostičky. Brambory můžete buď upéct ve slupce na 200 °C, to se hodí zejména pro větší brambory, nebo uvařit ve slupce ve vodě. Po uvaření či upečení brambory oloupejte nebo rozřízněte a vydlabejte.

Pokud spěcháte a chcete brambory vařit oloupané a nakrájené na kostičky, dejte opravdu dobrý pozor, aby se nerozvařily. Po uvaření je sceďte a vraťte do hrnce a chvilku na mírném ohni prohazujte, aby se odpařilo co nejvíc vody.

Ještě horké brambory prožeňte sítem, mačkadlem na brambory nebo pasírovačem. Mléko ohřejte tak, aby bylo horké a stoupala z něj pára, ale ne tak, aby vařilo. Přendejte brambory do hrnce a nad nejslabším plamenem začněte vmíchávat máslo. Nebojte se do toho pořádně opřít. Jakmile zapracujete všechno máslo, možná to bude vypadat, že se tuk odděluje a kaše se jakoby sráží, ale nebojte, to se spraví závěrečným přidáním mléka. Mléko přilévejte postupně a dolaďte konzistenci k vaší spokojenosti. Na závěr osolte a dochuťte, jak je libo.

Pokud kaši nepodáváte hned, přikryjte ji potravinářskou fólií (tak, aby se fólie kaše dotýkala) a dejte do teplé vodní lázně.

Tento recept původně vyšel ve článku v online verzi magazínu Ego!

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s