Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany

V zimě sice na saláty moc chuť není, hlavně proto, že zelenina a zejména salátové listy nejsou v úplně nejlepší kondici (jak by taky mohly, když k nám často cestují přes polovinu světa), ale růžičková kapusta je výjimka. V lednu je naopak perfektní. Mnoho lidí k ní nemá úplně vřelý vztah, neboť jim ji zprotivila školní jídelna (jako tolik jiných věcí, co třeba špenát, fazolky nebo kopr? a nemůžu zapomenout na trauma všech traumat, kakao se škraloupem…fuj!). Růžičková kapusta, ostatně jako skoro všechna zelenina, je prostě nejlepší povařená jen chvilinku, nikoliv utrápená do šedivé rozblemcané hmoty. Nejenomže je chutnější, ale zároveň si i zachová více živin. V tomto salátu může být i syrová, ale pokud víte, že vám to na zažívání nedělá dobře (nebo jak eufemisticky vyjádřit, že se člověk zduje jak koza), můžete ji oblanšírovat nebo chvilku povařit na páře. Ale jen minutku, ať zůstane křupavá.

Tento salát je skvělý jako příloha, například ke krůtí či vepřové pečeni, ale bez problémů obstojí i jako lehčí večeře. Místo gorgonzoly můžete použít i fetu či jakýkoliv jiný výrazný sýr, nebo sýr úplně vynechat a místo něj přidat vyškvařenou slaninu. Na rozdíl od jarních a letních salátů obsahujících křehké lístky, které rychle vadnou, vydrží tento salát v lednici klidně i pár dní.

IMG_3056

Ingredience

  • 500g růžičkové kapusty
  • ½ červené cibule
  • Hrst pekanových ořechů
  • Hrst brusinek
  • 100g gorgonzoly
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1,5 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl
  • Olivový olej

Nejdříve si připravíme cibulku, minimálně půl hodiny předem, ale klidně i den předem. Nakrájíme na tenké proužky a smícháme s třtinovým cukrem, vinným octem a špetkou soli. Díky tomu cibulka zkřehne, zesládne a ztratí výraznou štiplavost.

Kapustičky zbavíme svrchních listů a nakrouháme najemno. Jde to v robotu, na mandolíně, (v tom případě ale fakt opatrně, ať nedopadnete jako tolik mých spolužáků ve škole a neufiknete si půl prstu), nebo ji nakrájíme pěkně postaru nožem. Chvilku to zabere, ale alespoň se v práci s nožem pocvičíte. 🙂 Pokud chcete, oblanšírujte ve vroucí vodě nebo minutku povařte na páře. Zchlaďte ve studené (nejlépe ledové) vodě.   IMG_3016

Pekanové ořechy i brusinky nasekáme nahrubo. Pro výraznější chuť můžeme ořechy opražit nasucho na pánvi. Smícháme s nasekanou kapustou, naloženou cibulkou (i s veškerou tekutinou), přilijeme dvě až tři lžíce olivového oleje a důkladně promícháme. Přidáme kousky sýra (či slaniny) a znovu promícháme. Ochutnáme, jestli salát nepotřebuje dosolit, dokyselit či jinak dotáhnout. Necháme chvíli odležet, aby se chutě propojili a podáváme v pokojové teplotě.

 

5 thoughts on “Salát z růžičkové kapusty s brusinkami a pekany

  1. Děkuji. 🙂 Co se gorgonzoly týče, tak přestože mám raději dolce a proto jsem ji i použila, v tomto salátu byla docela nevýrazná a líp by se v něm vyjímala piccante. Všeobecně spíše slanější a pikantnější sýr.

    To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s