Celozrnné perníkové muffiny

Muffiny jsou vděčná záležitost. Není snad nic jednoduššího a rychlejšího, variace jsou nekonečné a snesou prakticky cokoliv. Jediné speciální vybavení, které potřebujete, je plech na muffiny. Jasně, jde to i s dvěma až třemi vrstvami papírových košíčků (pokud máte husté těsto), ale osobně preferuju teflonovou formu bez papírových košíčků. Dřív jsem je používala, ale vždycky mě hrozně štvalo, že polovina muffinu zůstane přilepená na papíru. Takové plýtvání! Zkusila jsem to bez nich a pokud formu zlehka vymažete, bez problémů půjdou ven. Pokud si už jednou formu pořídíte, určitě ji budete používat často. Ať už na muffiny, nebo třeba na cupcaky.

Možná občas přemýšlíte nad tím, jaký je vlastně rozdíl mezi muffinem a cupcakem. Možná máte na práci důležitější věci. Ale pokud by vás náhodou rozdíl mezi muffinem a cupcakem zajímal, na následujících řádcích si to objasníme. 🙂

Zjevný rozdíl je v tom, že cupcaky jsou ozdobené krémem a případně dalšími více či méně kýčovitými dekoracemi (třeba cukrovými kytičkami či třpytivým zdobením). Ale není to jen to. Těsto na cupcaky je vlastně těžší dortové těsto (těžší oproti lehkému piškotovému) a většinou zahrnuje tření vajec či másla s cukrem. Těsto na muffiny je jiné, je z rodiny „quick breads“ (rychlých chlebíčků), kdy se zvlášť smíchají suché suroviny (mouka, prášek do pečiva, soda, koření) a vlhké suroviny (mléko, jogurt, džus, cukr, vejce, tuk), a pak jen společně velmi zlehka promíchají. Hlavně nepřemíchat, aby nebyly gumové!

Další věc je to, že muffiny jsou zpravidla snídaňová záležitost a jako takové se alespoň snaží předstírat, že jsou trochu zdravé. Celozrnná mouka, méně cukru, ovoce, oříšky,… Cupcaky jsou naopak svou definicí dezerty a na nějakou výživovou hodnotu se u nich opravdu nehraje. Jsou hódně moc sladké, z bílé mouky i cukru, hrají všemi barvami, jsou zdobené, cukrové a máslové. Jsou to prostě dezerty a jako takové se nemají jíst každý den. Muffiny se každý den jíst můžou. Fakt. 🙂

Konkrétně tyto muffiny vznikly proto, že jsem chtěla spotřebovat zbytek sušených švestek, který se nám smutně krčil ve spíži. Vzpomněla jsem si na perníkový štrůdl s povidly a ořechy, který dělávala babička a tím se inspirovala.  Použila jsem celozrnnou špaldovou mouku, protože u muffinů nevadí, že má trochu jinou strukturu a množství lepku. 100% celozrnné pečivo je sice vždycky trošku těžší a hutnější, než bílé, ale chuť je zase podle mě mnohem komplexnější a zajímavější. Tyto muffiny jsou navíc díky jablku a jogurtu krásně vláčné. Není v nich žádný cukr, jen to jablko, med a sušené ovoce. Spousta vlákniny a docela rozumné množství cukrů i tuků z nich dělá prostě ideální snídani.    švestkové muffiny

Ingredience

  • 280g špaldové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 2 lžičky skořice, na špičku nože: mletý hřebíček, mletý kardamom, mletý badyán, mletý zázvor, mletý muškátový oříšek (nebo použijte 3 lžičky kvalitního koření na perníky)
  • 2 vejce
  • 150g polotučného nebo tučného jogurtu
  • 100g rozpuštěného másla (nebo oleje)
  • 100g medu
  • 2 větší či 3 menší jablka
  • 100g sušených švestek (pokud jsou tvrdé, naložíme je přes noc do vody, černého čaje nebo nejlépe rumu –  ostatně proč si to ráno trošku nezpříjemnit?), pokud ale švestky nemáte, rozinky jsou taky fajn
  • 50g vlašských ořechů
  • + tuk na vytření (rozpuštěné máslo či olej) nebo papírové košíčky

Formu na 12 muffinů vytřeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky. Rozehřejeme troubu na 210°C. Ořechy a sušené švestky nahrubo nasekáme. Smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a koření a vše společně prosejeme. Pokud nám v sítu zůstanou otruby z mouky, vsypeme je zpět k suché směsi. Jablka oloupeme a najemno nastrouháme. V míse smícháme jogurt, vejce, rozpuštěné máslo a med. Prošleháme metličkou. Přidáme nastrouhané jablko i s veškerou šťávou a zamícháme.

Do suchých ingrediencí vmícháme ořechy a sušené ovoce. Přidáme mokrou směs. Zlehka promícháme tak, aby se ingredience spojili, ale nepropracováváme zbytečně dlouho. Těsto přesuneme do vymazané formy (dobře to jde naběračkou na zmrzlinu, ale poslouží i obyčejná lžíce). Vložíme do trouby a pečeme 5 minut. Teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 10-12 minut. Můžeme zkusit špejlí, muffiny jsou hotové, když na ní ulpí jen pár vlhkých drobečků. Po vytažení z trouby necháme chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopíme, přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s