Tvarohovo-citronová bábovka s kokosem

Když jsem před Vánoci nakupovala dárky, stavila jsem se i v prodejně Potten&Pannen, ač jsem tušila, že jediný komu tam koupím dárek, budu já. A tak se samozřejmě taky stalo. Už dlouho jsem na internetu obhlížela krásné formy na bábovky od Nordic Ware, ale vždycky jsem si nakonec řekla, že nemusím mít všechno a bábovky stejně až tak často nepeču. Ale když jsem je viděla naživo, neodolala jsem a hned plánovala, že nějakou bábovku upeču. Doteď jsme ještě dojídali cukroví, takže jsem se, co se týče pečení, držela zpátky (až na chleba tedy, ale to je jiná kategorie), ale měsíc po Vánocích jsem si řekla, že formu konečně vyzkouším.

Chtěla jsem upéct bábovku tvarohovou, ale nějakou jinou, než klasicky s rozinkami, které u nás doma moc nefrčí. Tvaroh si perfektně rozumí s citronem a ten zase s kokosem a mandlová mouka, kterou jsem z části nahradila pšeničnou, tomu všemu dodala vláčnost a jemnost. Chtěla jsem trochu intenzivnější citronovou i kokosovou příchuť a použila jsem proto kůru i šťávu ze dvou citronů a krom strouhaného kokosu ještě i kokosový olej. Takto je bábovka opravdu intenzivně citronovo-kokosová. Pokud citron chcete jen jako jemný podtón, vynechte šťávu a použijte jen kůru z jednoho citronu. A pokud je pro vás kokosový olej až příliš aromatický, použijte rozpuštěné máslo. Lepší je to s kokosovým olejem, ale máslem rozhodně nikdy nic nezkazíte. 🙂

Citron je ideální použít bio, případně jej opravdu velmi pečlivě omyjte v horké vodě. Kokos a kypřicí prášek požívám taky bio. Kokos proto, že je opravdu nesrovnatelně lepší a kypřicí prášek je v bio kvalitě bez fosfátů a používám jej už tak nějak automaticky.

IMG_3165.jpg

Ingredience

  • 1 hrnek (225g) polohrubé mouky
  • 1 hrnek (140g) mandlové mouky
  • 1 hrnek (100g) bio kokosu
  • 2 lžičky bio kypřicího prášku
  • 2 bio citrony
  • 4 vejce
  • ¾  hrnku (200g) cukru
  • 1 hrnek (200g) másla či kokosového oleje
  • 250g plnotučného tvarohu

Tvaroh a vajíčka si vytáhněte asi hodinu předem, aby měli pokojovou teplotu a rovnou si i rozpusťte máslo či kokosový olej. Troubu předehřejte na 160°C horký vzduch. Smíchejte polohrubou a mandlovou mouku s kypřicím práškem a prosejte. Pokud vám zbudou v sítu větší kousky mandlí, přihoďte je zpět, jde jen o to se zbavit hrudek a mouku provzdušnit. Přidejte kokos a odložte stranou. Nastrouhejte kůru z citronu a vymačkejte šťávu.

IMG_3204

Srovnání klasického a bio kokosu, nejen struktura, ale i chuť a vůně jsou mnohem lepší

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte s tvarohem, kokosovým olejem čí máslem, citronovou kůrou a polovinou cukru. V jiné míse začněte šlehat bílky, a jakmile jsou zlehka napěněné, přidejte třetinu cukru a dál šlehejte. Postupně přidejte zbytek cukru a šlehejte až do pevného sněhu. Zašlehejte citronovou šťávu.

Žloutkovo-tvarohovou směs přidejte k suché směsi a důkladně promíchejte. Přidejte třetinu sněhu a stěrkou zamíchejte. Přidejte další třetinu, opět zamíchejte a nakonec poslední třetinu a zlehka a opatrně vmíchejte. Těsto přesuňte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte pár minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte a krájejte ostrým, nejlépe vroubkovaným nožem.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s