Jak na artyčok

Artyčoky, roztomilé jedlé bodláky, nejsou v našich končinách příliš časté, ale občas na ně přece jen můžete narazit třeba na trzích, v Makru či větších supermarketech. Řekla bych, že jeden z důvodů, proč je nemají v obchodech běžně, je to, že se prodejci obávají, že by je lidi stejně nekupovali, protože  by nevěděli, co s nimi. A taky proto, že nejsou úplně nejlevnější. Zvlášť, když si uvědomíte, že jedlá je tak zhruba pětina. IMG_3265

Pokud je ale někde zahlédnete, zkuste je koupit, minimálně jednou na zkoušku. Je to totiž opravdu dobrota a čerstvé jsou samozřejmě mnohem lepší, než konzervované, které jste možná ochutnali na pizze. V základní způsobu přípravy se lístky jen lehce zastřihnou a po uvaření (nejlépe na páře) se odtrhávají, namáčí do másla či dresinku a „vycucávají“. Vršky lístků se nejí, jsou příliš vláknité. Po odtrhání všech lístků se dostanete k tomu nejlepšímu z artyčoku, měkkému a šťavnatému srdíčku.

Já vám dnes ale ukážu, jak artyčok okrájet rovnou na srdíčko. Ano, chvilku to zabere a ano, je z toho spousta odpadu. Ale jednou za čas je fajn si vyzkoušet něco nového.

Jak na to?

Nachystejte si hrnec vody a vymačkejte do něj citron. Vymačkaný citron si schovejte, budete ho potřebovat při okrajování. Vezměte si velký nůž (dobře to jde i s pilkovým nožem na chleba), nůžky a malý, nejlépe zahnutý nožík. Vše by mělo být co nejostřejší. Pokud chcete, vezměte si i gumové rukavice, artyčok vám totiž může prsty zbarvit dohněda.

Začněte tím, že odlomíte stonek. Tím i vylomíte tuhá vlákna. Pokud to nejde a stonek se spíš ohýbá, je to známka, že artyčok není nejčerstvější. Pak artyčok položte na stranu a odřízněte vrchní dvě třetiny. Ty vyhoďte. IMG_3273Zbude vám spodní třetina. Vezměte nůžky a začněte odspodu odstřihávat lístky, pokračujte tak dlouho, dokud to půjde, zhruba tři až čtyři vrstvy.IMG_3267

Teď si vezměte malý nožík a opatrně, abyste nezakrojili příliš hluboko, začněte artyčok postupně dokola ořezávat. Chcete se zbavit veškerých zelených částí. Během práce artyčok potírejte vymačkaným citronem, oxiduje totiž až neuvěřitelně rychle.IMG_3270

Jakmile máte artyčok ořezaný, můžete ještě vydlabat středové vousy, ale lépe to jde až po uvaření. Artyčok dejte do hrnce s citronovou vodou, než dokončíte i ostatní.

Jakmile máte hotovo, vodu v hrnci osolte, přidejte špetku cukru a vymačkané citrony a pokud chcete, i nějakou bylinku či česnek. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte, dokud nejsou artyčoky měkké (zkoušejte párátkem zabodnutým do středu). Pokud jste před vařením neodstranili vousy, udělejte to nyní. Prostě je vydlábněte lžičkou.

Uvařené artyčoky můžete nakrájet a použít na pizzu či do salátu nebo je orestujte na másle (můžete jej nechat i trochu zhnědnout) a podávejte jako přílohu. Jejich tvar vyloženě vybízí k tomu je něčím naplnit. Ve škole jsme je plnili směsí kořenové zeleniny a hrášku (bylo to jedno ze tří zkouškových jídel v Basicu, hovězí steak a artyčokem), ale to je takové dost retro a mě osobně to připomínalo takové ty ne moc vábné, mražené zeleninové směsi… Já je naposledy plnila orestovanou hlívou s česnekem a petrželkou a na talíři usadila na namotané cuketové špagety a podávala k pečenému kuřeti.IMG_3299

Malá poznámka mimo hlavní téma. Pokud vás zajímá jak na cuketové špagety, tak to je úplně jednoduché. Existuje speciální udělátko na zeleninové špagety zvaný spiralizér (ocení zejména vyznavači raw a paleo stravy, kteří dělají nudle ze všeho možného), ale předpokládám, že většina z nás doma nemá místo na další krám za tisícovku. Doporučuju koupit škrabku julienne od Tescomy (zadejte do Googlu „škrabka julienne“), která nezabere téměř žádné místo a stojí asi 70 korun. A nebo funguje mandolína, ale přiznám se, že po tom, kolik krve jsem ve škole při používání mandolíny viděla, k ní nemám moc vřelý vztah. Špagety pak jen vložíte na pánev s mírně rozpáleným olivovým olejem (samozřejmě opět můžete přidat nějakou bylinku či česnek), osolíte a minutku či dvě orestujete doměkka.

 

 

 

 

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s