Skořicová babka

Mám hrozně ráda sladké kynuté těsto. Sice se k němu až tak často neodhodlám, ale když už buchty, briošky, rolky či třeba vánočku peču, neuvěřitelně si užívám nádhernou vůni linoucí se z trouby a napjatě čekám, až pečivo vytáhnu a budu moct „zakrojit“. Čas, po který musí upečené kynuté těsto chladnout, aby se po rozkrojení nesrazilo, je někdy až mučivě dlouhý…

Tuto skořicovou babku jsem pekla už několikrát a je to jedno z nejlepších kynutých těst, které znám. Vláčným máslovým a na jazyku se rozplývajícím těstem se linou cestičky slaďoučké skořicové náplně a každé sousto je prostě a jednoduše blaho. Používám z poloviny špaldovou celozrnnou mouku, díky níž má těsto zajímavější, lehce oříškovou chuť. Třtinový cukr je nejlepší trošku jemnější, pokud máte nějaký hodně hrubý, je dobré ho do náplně trošku namlít v robotu. Pokud jste extra mlsní a máte rádi, když vám v dezertu něco křupe, můžete náplň ještě navíc posypat nasekanými ořechy, třeba vlašskými či pekanovými. Nebo můžete použít úplně jinou náplň, třeba čokoládovou s mandlemi, lískovými či pekanovými ořechy (nebo, pst, nutellu), ale třeba i makovou nebo ořechovou jako do buchet. Skořicová je ale nejlepší. 🙂

Tento recept je na velmi malý chlebíček, do formy zhruba 10x20cm, pokud máte velkou chlebíčkovou formu, množství klidně zdvojnásobte. Určitě se sní. 😉IMG_3471

Ingredience

  • 130g celozrnné špaldové mouky
  • 130g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 10g čerstvého droždí
  • 50g rozpuštěného másla
  • 1 vejce, 1 žloutek
  • 50ml vody
  • 50g třtinového cukru
  • Náplň: 75g másla, 75g třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 1/2 lžičky kardamomu

Vejce, droždí a máslo na náplň si vytáhněte nejlépe hodinu předem. Smíchejte obě mouky se solí a prosejte do mísy robotu. V trošce vody si rozpusťte droždí. Zbytek vody prošlehejte s vejcem, žloutkem a třtinovým cukrem. Jak droždí, tak vaječno-cukrovou směs přilijte k mouce a promíchejte. Nechte chvíli míchat na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí. Vlijte rozpuštěné máslo (opatrně, aby nevyšplouchlo ven) a dál zpracovávejte na nižší otáčky asi 8-10 minut, dokud není těsto hladké. Vyklopte na vál a ještě chvilku prohněťte v ruce. Vytvarujte bochánek a vložte do olejem vymazané mísy. Přetáhněte fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Popřípadě můžete nechat těsto kynout přes noc v lednici. Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. jednoduše utřete změklé máslo s cukrem a kořením. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na placku asi 25x40cm.  Potřete náplní, jen zhruba centimetr od kraje nechte volný. Nejlíp to jde cukrářskou kartou nebo paletovým nožem. Těsto zarolujte a rolku podélně rozkrojte ostrým nožem na půlky. Zamotejte. Snažte se, aby rozkrojená část byla nahoře. Vložte do máslem vymazané formy (pokud není nepřilnavá, vyložte ji raději i pečicím papírem) a znovu přikryjte a nechte kynout asi půl až třičtvrtě hodiny.

Už moc nenakyne, jen asi o pětinu, ale nebojte, dožene to v troubě. Tu si v dostatečném předstihu rozpalte na 190°C (nebo 170°C horkovzduch). Jakmile je těsto vykynuté, vložte formu do trouby a nechte ji tam asi 30-35 minut. Zkuste špejlí, nesmí na ní ulpít vlhké těsto. Hotovou babku nechte chvíli zchladnout ve formě a pak ji přesuňte na mřížku. A užívejte si tu nádhernou vůni…

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s