Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem

Odpusť, otče, zhřešila jsem. Po krásné formě na bábovku, jsem už podruhé v obchodě Potten&Pannen neodolala a koupila jsem si od Nordic Ware i formu na minibábovičky. Nemám to sice už kam dávat a ani to není úplně nejlevnější, ale když ono je to tak ňuňu…

Hned po příchodu domů jsem začala přemýšlet, co upeču, protože takové formičky prostě nemůžou zahálet v kredenci. Mrkla jsem se opět do kuchařky Sweet od Ottolenghiho (více o něm v předchozím článku) a mezi svými založenými recepty objevila i banánové rumové bábovičky s karamelovou omáčkou. Hmm, to vůbec neznělo špatně. Navíc, v košíku na ovoce se mi smutně krčili přesně tři přezrálé banány, které si recept vyžadoval. Náhoda? Nemyslím si…

IMG_3602.jpg

V úvodu receptu mě navíc pobavila douška, že banánový chlebíček občas může působit jako místo, kam odchází banány, které už nikdo nemá rád, ovšem tyto bábovičky jsou místo, kam banány vyráží zapařit s láhví rumu v ruce. A tak jsem se rozhodla k nim na ten tah připojit. 🙂

Bábovičky byly chuťově úplně boží, ale bohužel jsem formu pořádně nevymazala (ehm, lépe řečeno, nevymazala jsem ji vůbec) a trochu se mi přilepily. Nic závažného, zůstaly v celku a v práci se po nich jen zaprášilo, ale byly trochu rozcuchané a na fotku to prostě nebylo. A protože tyto bábovičky si opravdu zaslouží jít do světa, musela jsem je po pár dnech upéct znovu, abych je vyfotila a o tento recept se tak mohla podělit i s vámi. A upřímně, péct je během jednoho týdne dvakrát mi vlastně vůbec nevadilo, protože jsou úžasně vláčné a jemné a krásně voní po banánech, skořici a oříšcích…Rozhodně to není žádná suchá buchta. 😉

Recept jsem si opět trochu upravila, to bych jinak nebyla já. Ubrala jsem cukru (to bych jinak nebyla já…), ale i tak jsou podle mě sladké až až, obzvlášť s karamelovým sosíkem. Část mletých mandlí jsem nahradila vlašskými ořechy, protože v první várce mi chuť vlašských ořechů vyloženě chyběla. Poměry v karamelovém sosíku jsem taky změnila, ale hlavně jsem přidala velkou špetku soli, protože karamel bez soli, to je jako večer bez sklenky vína. Tak trochu jalový…

Mimochodem, pokud náhodou neutrácíte všechny své peníze za kuchyňské krámy a kuchařky jako já, a nemáte takovouto ťuťuňuňu formičku, upečte si z tohoto těsta klidně i muffiny. Hlavně to vyzkoušejte, fakt, apeluji na vás! 🙂 Jen myslete na to, že čas pečení budete muset trochu upravit. Nemám to vyzkoušené, takže přesně neřeknu, ale muffiny budou určitě upečené rychleji, tak zkoušejte zhruba po 15 – 20 minutách, podle velikosti vaší formy.

A teď už konečně k receptu…
Ingredience

  • 100g másla
  • 100g světlého třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 110g hladké mouky
  • 50g mletých mandlí
  • 50g mletých vlašských ořechů
  • Špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • 3 přezrálé banány
  • 100g zakysané smetany
  • 2 lžíce třtinového rumu

+ máslo, případně mouka na vymazání formiček
Karamelový sosík

  • 200g cukru krupice
  • 100g vody
  • 200g tučné smetany
  • 2 lžíce třtinového rumu
  • Špetka mořské soli

V dostatečném předstihu si vyndejte z lednice máslo, vejce a zakysanou smetanu, aby mělo všechno pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Formu si vymažte rozpuštěným máslem, případně i vysypejte moukou. Fakt. 🙂 Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte se zakysanou smetanou a rumem. Mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici smíchejte a prosejte. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy a promíchejte.

Změklé máslo a cukr ušlehejte v robotu nebo ručním mixérem do pěny. Vejce si rozšlehejte vidličkou a postupně a pomalu je přidejte k našlehanému máslu s cukrem a důkladně zašlehejte. Přidejte banánovou i suchou směs a stěrkou dobře promíchejte.

Těsto přesuňte do formy (já si vzala na pomoc pytlík, ale samozřejmě stačí i lžíce) a vložte do trouby. Pečte 25-28minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Zatímco se bábovičky pečou, připravte si karamel. Cukr a vodu rozmíchejte v čistém hrnci (pokud je hrnec třeba trochu mastný, může se stát, že cukr zkrystalizuje) a na středně vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte bez míchání, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje do temně zlatavého odstínu. Nemíchejte, spíš jen sem tam hrncem zakružte. Smetanu ohřejte, ale ne až k bodu varu, ideálně jen tak, aby z ní stoupala pára. Jakmile má karamel barvu, která vám vyhovuje (pokud máte tmavý hrnec a nedokážete barvu karamelu odhadnout, můžete do něj ponořit bílý pečící papír a zkouknout to tak), stáhněte z ohně a pomalu vlijte smetanu. Moc se nenaklánějte se podívat, co se v hrnci děje, protože to pěkně zasyčí a vyvalí se oblak vroucí páry. Vraťte na plotýnku, snižte plamen na minimum a rozmíchejte metličkou. Vařte, dokud není karamelová omáčka hladká a hustá, bude to trvat dvě až tři minutky. Stáhněte a přidejte sůl a rum. Promíchejte metličkou a přelijte do konvičky či džbánečku. Pokud karamel nesníte s bábovičkami hned, skladujte jej v lednici. Ztuhne, ale snadno jej rozehřejete ve vodní lázni, případně i v mikrovlnce.

Upečené bábovičky nechte zcela vychladnout ve formě a až poté vyklopte. Pokud byste vyklápěli ještě zatepla, dost možná by se rozpadly. Bábovičky podávejte polité karamelovou omáčkou. Život je prosté krásný…

Webp.net-gifmaker (3)

Není to úplně hypnotizující? 🙂

One thought on “Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s