Buchtičky s krémem

Když jsem byla malá, byla jsem strašně vybíravá. Nepozřela jsem například věci, u nichž jsem nedokázala určit jednotlivé ingredience a které byly tak nějak podezřelé. Pomazánky nebo lahůdkové saláty, no fuj… Nebo tučné maso. Nebo mleté maso. Vařené maso. Omáčky (hlavně křenovka, koprovka, rajská a ano, i svíčková). Nebo vařená mrkev a vůbec kořenová zelenina. Se zeleninou všeobecně jsem problém neměla, až na nechutné převařené úpravy jako fazolky na smetaně nebo (u)dušená růžičková kapusta. I cuketu, která mi teď v lednici prakticky nikdy nechybí, mi na dlouhé roky zprotivily cuketové řízky (taky se u vás cuketa sbírala až v době, kdy měla velikost dýně?). Ovoce jsem naopak od dětství milovala a když dozrávaly třešně a jahody, nemohla jsem se dočkat, až si pořádně narvu pupík.

Možná jsem ovoce tak milovala, proto, že je sladké. Se sladkým jsem totiž měla v dětství spíš opačný problém. Sladké bych mohla jíst od rána do večera a nebylo snad nic sladkého, co bych nejedla. Asi jediná jídla, na které jsem se ve školní jídelně opravdu těšívala, bývala právě sladká jídla. Žemlovka, ovocné knedlíky, palačinky, buchtičky s krémem… Někomu to možná nepřijde jako opravdové jídlo, mně už dnes vlastně taky ne, ale že bych v osmi letech přemýšlela o nutričních hodnotách, obsahu vlákniny či dostatečném množství zeleniny v mé stravě, to fakt né. Tehdy mělo jídlo jediné kritérium: chutná vs. nechutná. Od školních let ovšem uplynulo mnoho času, začala jsem se víc zabývat zdravou stravou a hlavně bydlím už přes 10 let sama a vařit sama pro sebe ovocné knedlíky nebo žemlovku se mi prostě nikdy nechtělo. A tak se tak nějak stalo, že jsem sladký oběd neměla už opravdu hódně dlouho…

Až když jsme nedávno v práci dělali buchtičky, dostala jsem na ně najednou hroznou chuť. Mou slabost pro kynuté těsto jsem už tady zmiňovala, a když se k tomu přidá ještě poctivý žloutkový krém, tak se jen těžko odolává. A já taky neodolala a toto nostalgické, vanilkou a dětstvím vonící jídlo jsem si doma připravila.  IMG_3614

Můj krém na buchtičky je vlastně taková variace crème pâtissière neboli cukrářského neboli žloutkového krému. Je to vážně luxusní pudink zjemněný máslem a dochucený pravou vanilkou a opravdu štědrou dávkou rumu. Množství záleží na vás, ale doporučuji nešetřit. 😉 V některých předpisech na krém na buchtičky se používají pouze žloutky, jedná se pak o crème anglaise a je potřeba být při jeho vaření opravdu opatrný, aby se krém nezačal vařit. Pokud čistě žloutkový krém překročí teplotu asi 82°C, tak se srazí a máte sladká míchaná vajíčka, což je úplně stejně hnusné, jak to zní. Krom toho, že je tento krém záludnější, je taky oproti crème pat o něco řidší. Já mám ale raději krém hustší a proto preferuju krém zpevněný trochou škrobu. Tento krém je naopak potřeba provařit, aby nebyl syrový škrob cítit. Na míchání používejte metličku, a jakmile začne houstnout, opravdu se do toho opřete a míchejte jako o život. Pokud se vám i tak utvoří hrudky, propasírujte jej přes sítko. Vyřešeno. 🙂

Ano, jasně, nutriční hodnoty tohoto pokrmu jsou prakticky nulové a v dnešní době posedlosti zdravím a správnou výživou  se takové jídlo rovná téměř zločinu. Je to bílá mouka, bílý cukr a spousta másla a mléka, ale víte co? Jednou za čas to nezabije a občas je třeba nakrmit i něco jiného, než jen tělo. Udělá to dobře na duši a je to ták dobré, že to rozhodně spíš prospěje. Mně to tedy určitě prospělo. 🙂

Ingredience na buchtičky

  • 370g hladké mouky
  • 150-170g mléka
  • 15g droždí
  • 60g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100g másla
  • špetka soli
  • další máslo na potírání (asi 100g) a třtinový rum

Hodinku před přípravou si z lednice vytáhněte droždí a vejce, mléko a máslo. Mléko trošku ohřejte, jen aby bylo vlažné, ne horké. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Připravte si kvásek. Do malé misky dejte droždí, lžičku cukru, trochu mléka a rozmíchejte. Nechte asi 10-15minut v teple, dokud trochu nebublinkuje.

Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek, zbytek mléka s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěné máslo. Na nízké otáčky zpracovávejte asi 6 minut a pak minutu až dvě na vyšší otáčky, dokud těsto není hladké, pružné a nelepí. Propracujte ještě chvíli v ruce, vytvořte bochánek a přesuňte do mísy vymazané olejem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v teple kynout asi hodinu až hodinu a půl, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vyklopte na vál, rozválejte na obdélník a rozkrájejte na malé čtverečky. Pekáček si důkladně vymažte máslem. Z kousků těsta šoulejte kuličky, potírejte máslem a postupně skládejte na pekáček. Snažte se je dělat co nejmenší, budou pak hezčí. Jakmile je pekáček plný, nechte buchtičky ještě asi 15 minut kynout. Troubu rozehřejte na 170°C a pečte asi 20-30 minut do zlatova. Zbytek másla z potírání smíchejte s trochou rumu a buchtičky hned po upečení a vytažení z trouby směsí potřete. Nechte trochu vychladnout, vyklopte a podávejte s krémem.

Krém

  • 600ml mléka
  • 80g cukru
  • 120g žloutků (asi 8 žloutků)
  • 30g škrobu
  • 50 – 75ml třtinového rumu
  • 50g másla
  • 2 vanilkové lusky

Vanilkové lusky podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a jak lusky, tak semínka vložte společně s mlékem do rendlíku a ohřejte asi na 80°C (z mléka začne stoupat pára a u okrajů se tvoří malé bublinky). Žloutky a cukr společně rozšlehejte, přidejte škrob a vše promíchejte. K žloutkové směsi přilijte horké mléko a rozšlehejte. Vytáhněte vanilkové lusky a vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání metličkou vařte na středním plameni, dokud krém nezhoustne a nezačne vařit. Odstavte, přidejte máslo a míchejte do rozpuštění. Přidejte rum a promíchejte. Pokud nepodáváte hned, tak potáhněte potravinářskou fólií, tak, aby se krému dotýkala, jinak se udělá škraloup. Ohřívejte nejlépe na vodní lázni.

IMG_3624

 

4 thoughts on “Buchtičky s krémem

  1. Pingback: Nejlepší arašídové sušenky | Elikatesy

  2. Pingback: Jak využít vydlabanou vanilku | Elikatesy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s