Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi

Z mé poměrně rozsáhlé sbírky kuchařek mám několik oblíbených, po kterých pro inspiraci sahám častěji, než po ostatních. Co se sladkostí týče, krom již několikrát zmiňované Sweet od Ottolenhiho je to i několik „zdravých“ kuchařek, mimo jiné jedna s trošku pitomým názvem Love, Bake, Nourish (Miluj, peč, vyživuj). Dovezla jsem si ji z Londýna a baví mě na ní, že jsou v ní recepty sice zdravější, ale nevyhýbající se žádným přirozeným potravinám. Na většině alternativních kuchařek mě totiž odradí, že se hned v úvodu dozvím, že lepek/ mléčné výrobky/ jakýkoliv cukr jsou naprosté zlo. Taky jsem si tím obdobím prošla, ale dnes už nějak nechápu, proč by dezert z celozrnné mouky, medu a kvalitního másla byl pro tělo horší než dezert z půl kila ořechů, kokosového oleje a datlí. Ale to je vedlejší. Dnes jsme tu proto, abychom si něco dobrého upekli, ne abych vzdychala nad nesmyslností nejrůznějších diet.IMG_3856

Moc mě baví si hrát s různými chuťovými kombinacemi a mnohdy peču tak, že mám doma jednu ingredienci, kterou chci spotřebovat a začnu přemýšlet, co by se k ní hodilo a jak to přenést do dezertu. Mnohdy tak k jedné ingredienci, které se chci „zbavit“, přikupuji dalších pět a pouštím se do pečení. Pekařská verze hlášky jednoho kamaráda  „Takové to, když zjistíte, že máte v ledničce hodně kostek ledu a říkate si: „To je haluz, jak hezky se mi tu sešly suroviny na Mojito“ a jedete dokoupit ještě mátu, rum, třtinový cukr a limety.“

V tomto případě to ovšem bylo jinak. Doma byli citrony, pomeranče i pistácie, které jsem všechny chtěla použít (jogurt, oliváč, mandle a med mám vždycky) a tak, když mi při listování výše zmíněnou kuchařkou padl zrak na podobný koláč a uvědomila jsem si, že mám doma dokonce i lahvičku s pomerančovou vodou (u mě doma se najde věcí…), řekla jsem si, že to už se opravdu nemůžu vymlouvat a musím jej prostě hned upéct. Ostatně další den jsem šla do práce, kde o strávníky nebývá nouze… 🙂

Tento dezert je inspirovaný Blízkým východem a severní Afrikou, a pokud chcete vědět, jaký je a jak chutná, představte si stánek s voňavými a ulepenými sladkostmi plnými křupavých oříšků na tržištích v Turecku, Egyptě či Maroku. Koláč je poměrně hutný, díky množství mletých oříšků a prolévání voňavým sirupem. Recept jsem si sice trochu upravila, ale výjimečně jsem neubírala cukr, protože tento typ dezertů prostě musí být jako cumel. A z těchto dvou důvodů opravdu doporučuji podávat koláč s bílým jogurtem, který svou jemnou kyselkavostí a krémovitostí zajistí perfektní balanc.

Voda z pomerančových květů je onou tajnou ingrediencí, jež dodá tomuto moučníku další rozměr a díky níž se opravdu přenesete na dovolenou do teplých krajů. Koláč sice bude dobrý i bez ní, ale chcete-li autentický zážitek a nemáte poblíž žádný obchod s exotickými potravinami, dá se snadno koupit na internetu.

 

Ingredience

  • 125g hladké mouky
  • 100g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 100g mletých mandlí
  • 100g mletých pistácií
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • 250g medu
  • 250g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 150g extra panenského olivového oleje
  • 1 bio pomeranč
  • 1 bio citron
  • 100g třtinového cukru
  • 1 lžička vody z pomerančových květů
  • Máslo na vymazání formy
  • K podávání: hustý řecký jogurt, sekané pistácie

Předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) a kulatou formu o průměru 20 nebo 22cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem.

Samotná příprava je pak už úplně jednoduchá. Ve velké míse smíchejte obě mouky, mleté pistácie i mandle, kypřicí prášek, sůl a jemně nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V druhé míse prošlehejte jogurt, vejce, med a olej. Tekutou směs přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte, aby se vše spojilo. Těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi 45minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Zatímco se koláč peče, připravte si sirup. Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přidejte 100g třtinového cukru a 100g vody a vařte, dokud se sirup nezredukuje na polovinu. Přidejte vodu z pomerančových květů a sceďte do hrníčku.

Upečený koláč nechte 10 minut zchladnout ve formě, pak hustě propíchejte špejlí a opatrně polijte (nebo potírejte štětcem) ochuceným sirupem. Nechte zcela vychladnout, vytáhněte z formy, nakrájejte a podávejte s řeckým jogurtem a sekanými pistáciemi.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s