Čokoládové bezlepkové bábovičky

Už jsem s tím Ottolenghim trochu otravná, já vím, ale já to tušila už v momentě, kdy jsem si kuchařku Sweet koupila v jeho bistru v Belgravii a poprvé si ji prolistovala. Ještě ten večer jsem si větší polovinu receptů označila k vyzkoušení a postupně se knihou opravdu propékám. Lehce upravuju, sem tam uberu cukr či změním omáčku či jiný doplněk, ale jako inspirace je kniha opravdu k nezaplacení. Myslím, že ještě pár měsíců a bude řádně ohmataná a opatlaná čokoládou.

IMG_3880

Tyto bábovičky jsou čirou náhodou bezlepkové, používá se v nich mandlová mouka (koupíte třeba v Lidlu, ale není to nic jiného, než mleté loupané mandle, takže pokud neseženete, není problém si ji vyrobit i doma), která ve spojení s čokoládou a amarettem tvoří nádherně vláčné a hutné těsto, tak čokoládové, jak jen to jde. Omáčku jsem si vymyslela vlastní a opravdu  doporučuji se na to nevykašlat, těch pár minut práce navíc za ten luxus opravdu stojí.

Ingredience

  • 200g kvalitní tmavé čokolády (70%)
  • 160g másla
  • 160g světlého třtinového cukru
  • 160g mandlové mouky
  • 1 malé espresso (15-20ml)
  • 30ml amaretta
  • 5 vajec
  • Špetka soli

Čokoládová omáčka

  • 125ml vody
  • 30g kakaa
  • 30g třtinového cukru
  • 60g kvalitní tmavé čokolády
  • 10g másla
  • 1 lžíce amaretta
  • Špetka soli

 

Čokoládu a máslo rozpusťte ve větší míse na vodní lázni. Vodní lázeň připravíte tak, že do rendlíku nalijete trochu vody, kterou přivedete k varu, ztlumíte, a nad rendlík posadíte misku s máslem a čokoládou. Dejte pozor, aby se dno misky nedotýkalo vody a teplo přicházelo pouze z páry. Jakmile je čokoláda s máslem rozpuštěná, misku odstavte a směs nechte trochu zchladnout (tak, že když do čokolády ponoříte prstík, bude čokoláda zhruba stejné teploty jako vy). Přidejte mleté mandle, amaretto, kávu, sůl, polovinu cukru a žloutky. Nechte hodinu odpočinout, aby se mandle dostatečně nasákly. Mezitím si pořádně vymažte formičky máslem a předehřejte troubu na 180°C.

Po uplynutí hodiny si připravte druhou polovinu cukru a do velké čisté mísy vložte bílky. Začněte pomalu šlehat a jakmile jsou trochu napěněné, postupně přisypávejte cukr a šlehejte dál do pevného sněhu. Sníh opatrně, postupně vmíchejte k čokoládovo-mandlové směsi. Těsto nalijte do formiček (já si opět pomáhám zdobicím pytlíkem) a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Připravte si čokoládovou omáčku. Vodu, cukr, kakao a sůl vložte do rendlíku, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 1-2 minuty. Odstavte a přidejte čokoládu a máslo a míchejte, dokud omáčka není hladká. Nakonec přidejte amaretto a nechte vychladnout.

Bábovičky podávejte s čokoládovou omáčkou. Vydrží i pár dnů, ale moc bych na to nesázela…

IMG_3886.jpg

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s