Čokoládové sušenky s lískovými oříšky

Můj život se točí kolem jídla. Začalo to nenápadně. Docela ráda jsem pekla, občas jsem si koupila nějakou kuchařku v Levných knihách a ráda jsem sledovala kuchařské show Jamieho Olivera. Kdo taky ne? 🙂 Postupně se mi to ale jaksi začalo vymykat z rukou a z koníčku se stala tak trochu obsese. K Vánocům i narozeninám jsem si přála kuchyňské roboty a nože či další a další kuchařky. Na dovolených jsem se zabývala hlavně tím, kde se najíst a jaký si koupit jedlý suvenýr. Když jsem měla příležitost, plánovala jsem akce, kde jsem toho mohla co nejvíc uvařit a upéct. Sice jsem si toho většinou naplánovala tak moc, že jsem si říkala, jestli to vůbec mám zapotřebí a proč se dobrovolně tak stresuju, ale pak při pozorování spokojených strávníků došla k závěru, že ano. Mám to zapotřebí. 🙂 Ze stejného důvodu jsem možná dva roky po sobě pekla přes 50 kilo cukroví.

Po dalším dobrovolném stresu a zároveň jednom z nejlepších období mého života, devíti měsících na Cordon Bleu, se z mého koníčku a obsese nakonec stala i práce. A tak se jídlem nezabývám už jen ve svém volném čase, ale zabývám se jím i 14 hodin denně v práci… A miluju to! Dny, kdy jsem v restauraci, samozřejmě nestíhám nic moc jiného, možná tak sprchu a několik málo hodin spánku. Ale i v mých volných dnech většinou hlavně vymýšlím recepty, scházím se s kamarády na jídlo nebo vařím či peču a píšu tento blog. Do toho si občas zacvičím a nebo se zajdu projít po Praze… Je to sice poněkud monotematické, přiznávám, ale tak to v současnosti prostě je a já jsem šťastná. 🙂IMG_3733.jpg

No, ale proč to vlastně píšu? 🙂 Faktem totiž je, že když už se o mně ví, že se pořád zabývám jídlem a pořád něco peču, tak je mi skoro blbý nic nepřinést, když jdu třeba někam na návštěvu. A to i v případech, kdy jsem tak trochu na štíru s časem. A právě pro takové případy je ideální mít v zásobě pár osvědčených receptů na sušenky, které nikdy nezklamou a navíc se dají snadno přenášet. Receptů na sušenky už tady na blogu několik je a tady je další, tentokrát osvědčená klasická kombinace čokolády a lískových oříšků. S tím prostě nemůžete šlápnout vedle…

Ingredience

  • 110g másla
  • 90g světlého cukru muscovado
  • 1 vejce
  • 80g hladké mouky
  • 60g celozrnné špaldové mouky
  • 25g kakaa
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky vanilkového prášku
  • Špetka soli
  • 100g loupaných lískových ořechů
  • 100g kvalitní tmavé čokolády

Hodinku před přípravou si vytáhněte máslo a vajíčko z lednice. Lískové ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo. Mouky, kakao, kypřicí prášek, vanilku, skořici a sůl společně prosejte. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pomalu přilijte rozkvedlané vajíčko a dál chvíli šlehejte. Vsypte suchou směs a stěrkou promíchejte. Nakonec přidejte oříšky a čokoládu. Těsto přikryjte fólií a nechte minimálně hodinku odpočinout v lednici, ale klidně i do dalšího dne. Z těsta odkrajujte kousky, šoulejte kuličky, sázejte na plech a lehce zploštěte. Nechte jim ale dostatečné rozestupy, trochu se roztečou. Pečte na 170°C asi 10 – 12 minut. Nechte chvilku zchladnout  a pak přesuňte na mřížku. Hotovo! 🙂

IMG_3729

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s