Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier

Nebudu vám lhát, tento dort má s Fraisierem společné pouze ty jahody. Korpus je jiný, krém je jiný a ani jsem jej nezdobila marcipánem. Fraisier je tradiční francouzský jahodový dort a skládá se z genoise piškotu (jednoduchý piškot ze šlehaných vajec s minimem tuku) a krému musseline (cukrářský krém obohacený máslem). Ve škole jsme jej samozřejmě dělali a dokonce byl jeden z potenciálních zkouškových dortů v Intermediate.

Jahody po obvodu vypadají moc pěkně, ale já měla tentokrát chuť vytvořit něco lehčího, ideálně nepečeného. K jahodám se skvěle hodí bílá čokoláda a tak jsem nakonec vymyslela tento svěží tvarohový dortík. Není to nic složitého, hotový je za necelou hodinku a jediné, na co musíte dát opravdu dobrý pozor je pravidelné vyskládání jahod po obvodu a pečlivé vyplnění mezer mezi nimi krémem.IMG_3964.jpg

Ideální je použít opravdu kvalitní bílou čokoládu, nejlépe s vyšším obsahem kakaového másla, například Callebaut nebo Varlhona. Na chuti to opravdu poznáte, zejména proto, že je tato čokoláda méně sladká, než klasická Milka nebo Orionka. Ale pokud se k takové čokoládě nedostanete, tak můžete samozřejmě použít i běžně dostupnou, třeba bílá čokoláda z Lidlu je fajn. Máslové sušenky si ale sežeňte určitě, palmový tuk nebrat. Mají je třeba v Marks&Spencer, DM nebo opět v Lidlu.

Dort samozřejmě dost stojí na jahodách a papundeklové španělské v něm moc velkou parádu neudělají. Já ještě chytla supr sladké jahody z trhu, tak třeba budete mít taky štěstí. Případně si recept uložte, příští sezónu jako když najdete. 🙂

Ingredience

  • 200g máslových sušenek
  • 50g másla
  • 500g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200g smetany na šlehání (nejlépe 40%)
  • 250g kvalitní bílé čokolády
  • 3 listy želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • Jahody (asi 500g)

Tvaroh si vytáhněte z lednice asi hodinku před začátkem přípravy, aby nebyl moc studený, čokoláda by se v něm pak mohla srazit. Dno 20cm dortové formy nebo ráfku vyložte pečícím papírem. Případně můžete dort připravit rovnou na talíři, na kterém ho budete podávat, v tom případě nechte dno volné.

Začněte přípravou podkladu. Sušenky nadrťte v robotu nebo je vložte do pevného plastového pytlíku a nadrťte válečkem (funguje to jako výborná terapeutická činnost při naštvání či frustraci). Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkovými drobečky. Natlačte na dno formy, uhlaďte lžící a dejte do lednice. Jahody očistěte a ty nejhezčí rozkrojte na poloviny.

Následně se pusťte do náplně. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a společně s čokoládou zašlehejte k tvarohu. Lusk určitě nevyhazujte, tipy co s ním podniknout najdete tady.  Želatinu vymačkejte a rozpusťte v mikrovlnce (stačí asi 10-15 vteřin). Do rozpuštěné želatiny zašlehejte velkou lžíci krému a pak smíchejte se zbytkem krému. Studenou šlehačku ušlehejte do polotuha a opatrně vmíchejte do krému. Krém přesuňte do cukrářského sáčku.

Na sušenkový základ vyskládejte po obvodu ráfku jahody, řeznou stranou ven. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky. Na dno formy a mezi jahody nastříkejte krém a na něj nasypte nakrájené jahody. Zakryjte zbytkem krému, uhlaďte a vložte přes noc do lednice.

Ztuhlý dort vytáhněte z lednice, obkružte nožem, aby se uvolnil z formy a ozdobte třeba několika jahodami či malinami a snítkou bylinky, hodí se máta nebo bazalka.IMG_3973.jpg

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s