Švestkový koláč s vlašskými ořechy

Počasí venku se z léta zlomilo do ubrečeného podzimu a tak jsem si doma vytvořila hřejivou atmosféru alespoň voňavým koláčem. Měla jsem švestky z trhu, takže základní ingredience byla jasná. Ale s čím je zkombinovat? Přemýšlela jsem nad křehkým koláčem s frangipane, což je sladká mandlová nádivka (původně kombinace mandlového krému a cukrářského krému, ale dnes je frangipane nazýván i samotný mandlový krém, sestávající z mandlové mouky, másla, cukru, vajec a mouky), ale měla jsem chuť použít spíše vlašské ořechy. A tak vznikla tento krasavec. 🙂   IMG_4023

Přípravu tohoto koláče si můžete rozložit do dvou dnů, první den připravíte křehké těsto a náplň a druhý den jen vše zkompletujete a upečete. Křehké těsto není složité, ale je potřeba dodržet dvě základní pravidla. Co nejméně jej hníst a nechat jej dostatečně odpočinout v lednici. Alespoň hodinu po zpracování a znovu ještě alespoň půl hodiny po vyložení formy. Díky tomu zůstane opravdu křehké a drobivé a na jazyku se bude jen rozplývat. Pokud jej budete příliš hníst, aktivujete lepek a těsto bude tuhé a při pečení se smrští.

Místo švestek lze použít i fíky, pár jsem jich doma měla a tak jsem ze zbylého těsta vytvořila malé fíkové tartaletky. Pokud chcete péct tyto menší koláčky, zkraťte dobu pečení po naplnění jen asi na 20 minut. IMG_4034.jpg

Ingredience

  • Křehké těsto
    • 150g hladké mouky
    • 150g špaldové mouky
    • 50g světlého cukru demerara
    • 200g másla
    • 1 lžička skořice
    • 1 žloutek
  • Frangipane
    • 200g vlašských ořechů
    • 50g mandlové mouky
    • 100g třtinového cukru
    • 1 vejce+1 bílek
    • 50g másla
    • 20g hladké mouky
  • 750g švestek nebo fíků

Nejprve si připravte křehké těsto. Do mísy prosejte obě mouky, cukr a skořici, přidejte nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte, dokud se nevytvoří drobenka připomínající vlhký písek. Přidejte žloutek a plastovou kartou rychle zapracujte. Pokud těsto nedrží, přidejte lžíci či dvě ledové vody. Přesuňte na pracovní plochu a třemi či čtyřmi tahy těsto zpracujte. Rozhodně nehněťte, těsto by bylo tuhé. Zabalte do fólie, zploštěte a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i přes noc, odpočinout do lednice.

Zatímco těsto odpočívá, připravte si ořechovou náplň. Ořechy, mandlovou mouku, mouku a cukr vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a rozmixujte najemno. Přidejte změklé máslo, vejce a bílek a promícejte, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Pokud nepoužijete ihned, uložte do lednice.

Švestky nebo fíky omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny či osminky.

Odpočinuté těsto vyndejte z lednice, nechte chvilku, asi pět minut, změknout a pak na lehce pomoučené desce či mezi dvěma kusy potravinářské fólie rozválejte asi na 3mm. Pomocí válečku přeneste do koláčové formy (nepřilnavé ani porcelánové formy není třeba vymazávat, těsto obsahuje dost tuku, ale pokud vaší formě nedůvěřujete, klidně ji trochou másla vymažte), přitlačte k formě a odkrojte přebytečné těsto z okrajů. Pokud se vám těsto někde potrhalo, jednoduše dírky zaplátujte přebytečným těstem. Těsto trochu propíchejte vidličkou. Opět dejte ztuhnout do lednice, alespoň na půl hodiny. Zatím si předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch).

Odpočinuté těsto vyložte pečicím papírem (lépe to půjde, když jej zmačkáte, namočíte a přebytečnou vodu vymačkáte) a zatižte fazolemi nebo pečicími kuličkami (nebo malými kamínky nebo třeba i mincemi). Pečte asi 10 minut, odstraňte papír i se zátěží a vraťte do trouby ještě na dalších 5 minut. Na předpečený korpus naneste ořechovou náplň (lžící nebo za pomoci zdobicího pytlíku) a namočeným nožem či stěrkou uhlaďte. Na náplň poklaďte ovoce, vraťte do trouby a pečte dalších 25 až 30 minut, dokud nejsou švestky měkké a těsto na okrajích krásně zlatavé. Nechte vychladnout ve formě.

IMG_4030.jpg

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s