Moje sobotní předpracovní návštěvy Náplavky se už staly tak trochu tradicí. Kolegové na mě sice hledí jak na blázna (proč se raději pořádně nevyspím?), ale mě ta rána na trhu zkrátka nabíjí mnohem víc, než půlhodina spánku navíc… Na tomto obrázku najdete hned několik věcí, co jsem na trhu pořídila. Rozkošnými patizonky to jen začíná. Z trhu je taky pesto a parmezán v pozadí a vlastně i ta mistička a talířek. Pro mou peněženku tam zkrátka není bezpečno… 😀
Patizony jsou druhem tykve, příbuzní jsou třeba s dýněmi a cuketami. Pamatuji si je z dětství, ale rozhodně ne v této velikosti. Myslím, že to tak bylo ve většině domácností, patizony, stejně jako cukety, se sbíraly až když dosáhly takřka olbřími velikosti. Loupala se z nich tvrdá slupka a vydlabávala vláknitá semínka a vcelku neutrálně chutnající vodnatá dužina se pak většinou smažila v trojobalu. No mňami…
Nejsem extra řízkový typ, ale když už, tak si asi dám raději kuřecí nebo třeba smažené žampiony, každopádně smažené cukety ani patizony jsem opravdu nikdy ráda neměla. A dlouho, předlouho jsem si myslela, že je to tím, že vlastně nemám ráda cuketu (respektive patizon). Než se stal ten zázrak a v obchodech se začala objevovat cuketa ve své ideální velikosti (tedy asi desetina toho, v jaké velikosti se sklízela u nás na zahradě). A naráz jsem zjistila, že je to zelenina, bez které prostě nemůžu žít! Jestli mám něco vždy doma, tak jsou to jogurty, banány a cukety.
A s patizony je to podobný příběh. Když mi nějaký dobrák nabídl patizon, jako přebytek ze zahrádky, tak jsem se vnitřně ušklíbla (vždyť se to tak blbě loupe!), ale ze slušnosti samozřejmě “nadšeně” přijala. A pak si těžce lámala hlavu, co (krom řízků) s tím…
Kdežto tyto patizonky? Nemohla jsem se dočkat, až si je připravím!
Zvolila jsem jednoduchý a zdravý recept, kde jejich roztomilost ještě vynikne. Patizonky jsem naplnila směsí kuskusu, artyčoků (pokud máte čerstvé, tady zjistíte jak na ně), patizonové dužiny a pesta a to vše doplnila parmezánem. Jednoduché, efektní a hlavně moc moc dobré. 🙂
Množství v receptu se dá samozřejmě velmi lehce upravovat, podle toho, kolik máte strávníků a patizonů. Náplň je velmi variabilní. Do náplně můžete přidat třeba ještě nasekaný spařený špenát nebo sušená rajčata.
Plněné patizonky
Ingredience
- 6 patizonků
- 2-3 artyčoky naložené či uvařené
- 30 g kuskusu
- 1-2 lžíce pesta
- 30 g parmezánu nastrouhaného
- olivový olej
- citronová kůra
- česnek
- sůl
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Patizonky pořádně omyjte, odkrojte vršek se stopkou a dužinu vydlabejte. Nejlíp to jde kuličkovačem na meloun, ale poslouží i lžička. Dužinu nadrobno nasekejte a na mírném ohni orestujte na trošce oleje. Osolte, a za občasného zamíchání nechte vydusit vodu. Přesuňte do mísy.
- Kuskus zalijte vroucí vodou a to tak, aby dosahovala asi půl centimetru nad něj. Zamíchejte, přiklopte a nechte 5 minut nasáknout. Artyčoky nakrájejte nadrobno. Kuskus, artyčoky, pesto a parmezán přidejte k patizonové dužině, vše promíchejte, ochutnejte a dle chuti dosolte nebo přidejte trochu citronové kůry či česneku.
- Patizonky zevnitř osolte, naplňte směsí, přiklopte vrškem, trošku přimáčkněte a naskládejte na pekáček vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte asi 15-20 minut, dokud nejsou patisonky měkké. Jak to poznáte? Prostě do nich píchněte. 🙂 Podávejte se salátkem či plátkem chleba jako lehkou večeři pro dva, nebo jak přílohu (třeba ke kuřeti). Hodí se i jako drobný předkrm či chuťovka.
Napsat komentář