• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Citronový dort s borůvkami a rozmarýnem

16 května, 2019 od elikatesy

Tento citronový dort s borůvkami jsem nedávno upekla, protože že se mi zkrátka chtělo péct dort. Neměla jsem žádný zvláštní důvod, ani příležitost, ale měla jsem nápad a spoustu práce, která se mi nechtěla dělat. Tak jsem ji odložila a raději upekla. 🙂

citronový dort

Tyhle polonaháče (semi-naked) dorty peču nejraději. Moc mě nebaví barevné, tvarované a potahované dorty (to peču jen dvakrát do roka, pro neteř a synovce). Ani na obmazávání stran těžkými máslovými krémy, růžičky dalšího másláku po obvodu nebo obsypávání stran mletými ořechy mě moc neužije. Proti gustu žádný dišputát, na přesně takových dortech od babiček jsem vyrostla a určitě mají své retro kouzlo, ale co si budem povídat, v současné době frčí spíše lehčí krémy a trochu úspornější zdobení. Uplatňují se zejména květiny, bylinky či ovoce.

V tomto dortu spolu skvěle souzní citron a borůvky. Lehké provonění rozmarýnem a kapka ginu pak dodá příjemný šmrnc. Dort je to lehký a svěží a chutná zejména teď na jaře či v létě. Korpus je základní máslový (victoria), naplněný jen lehounce oslazeným borůvkovým džemem a kyselkavým mascarpone krémem s lemon curd. V receptu najdete postup přípravy domácího lemon curd, ale pokud se vám do něj nechce, klidně použijte kupovaný. Najdete jej určitě v Marks & Spencer a myslím, že i ve větších Tesco.

Rozmarýn jsem kupovala na trhu a hned vedle něj jsem objevila nádherně kvetoucí tymián, takže jsem dort ozdobila oběma bylinkami. Doplněno jen pár čerstvými borůvkami a kandovaným citronem. Myslím, že víc toho tento citronový dort nepotřebuje. Je to jednoduché, krásné a milé. 🙂

Tisk

Citronový dort s borůvkami a rozmarýnem

Ingredience

Victoria sponge

  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • 5 vajec
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • kůra z jednoho citronu

Lemon curd mascarpone krém

  • 3 citrony (šťáva ze 3, kůra z 1)
  • 150 g cukru
  • 150 g vajec asi 3 vejce
  • 50 g másla
  • 500 g mascarpone

Borůvkový džem

  • 200 g borůvek nejlépe lesních
  • 20 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky agaru

Dekorace a dokončení

  • cukr krupice
  • čerstvý rozmarýn a tymián
  • čerstvé borůvky
  • 1-2 lžíce kvalitního ginu

Postup přípravy

  • V ideálním případě si přípravu dortu rozdělte do dvou dnů. První den upečte korpus, připravte lemon curd, borůvkový džem a dekorace. Další den pak dokončete krém, dort sestavte a dozdobte.
  • Na korpus vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice máslo a vejce. Smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek a společně prosejte. Zvlášť prosejte cukr. Troubu si předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C). Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem. Změklé máslo ušlehejte s cukrem do pěny. Po jednom přidejte vajíčka a vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud se směs začne trochu srážet, přidejte lžíci mouky. Přidejte na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Do směsi vmíchejte prosátou mouku, důkladně promíchejte stěrkou a přesuňte do připravené formy. Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce, odřízněte z formy, zabalte do fólie či alobalu a nechte přes noc v lednici.
  • Dále připravte lemon curd. Ze střední části dvou citronu ukrojte několik hezkých plátků, opatrně vytáhněte pecky a odložte stranou. Ze zbylého citronu oloupejte kůru (jen žlutou část) a všechny tři citrony vymačkejte. Měli byste dostat zhruba 100ml šťávy. Šťávu v misce smíchejte s kůrou a cukrem, postavte nad mírně bublající vodní lázeň a nechte zhruba půl hodinky infuzovat. Vajíčka prošlehejte v jiné misce, přes síto na ně proceďte citronovou směs, znovu prošlehejte a vraťte nad vodní lázeň. Za stálého promíchávání stěrkou uvařte do hustého krému (opatrně, ať se nesrazí). Krém propasírujte do čisté misky, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Krém přetáhněte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
  • Na borůvkový džem povařte borůvky s cukrem. Stačí jen chvíli, dokud nepustí šťávu. Odstavte z plotny, přidejte agar, promíchejte, vraťte na plotnu a znovu přiveďte k varu. Přelijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Přikryjte a uložte do lednice.
  • A poslední co vás čeká první den je dekorace v podobě kandovaného citronu. V rendlíku smíchejte cukr a vodu v poměru 1:1. Množství záleží na velikosti rendlíku, měli byste v něm mít asi 3 cm tekutiny. Přiveďte k varu, ztlumte, aby sirup jen mírně bublal a vložte citronové plátky, které jste si odložili při přípravě lemon curd. Pomalu vařte asi hodinu, dokud nezprůhlední. Čas je jen orientační, záleží na intenzitě varu a především na síle plátků. Hotové citronové plátky vytáhněte děrovanou lžící či pinzetou, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte do dalšího dne v teple proschnout. Sirup nechte trochu zchladnou a přidejte snítku či dvě rozmarýnu. Nechte do dalšího dne infuzovat.
  • Další den už dort jen sestavíte a ozdobíte. Korpus na dvakrát prořízněte, abyste dostali tři stejně silné pláty. Na krém vyšlehejte 500g mascarpone a 250g lemon curd do pevného krému. Opatrně, ať krém nepřešleháte. Do citronovo-rozmarýnového sirupu přidejte lžíci či dvě ginu.
  • Na servírovací talíř položte první plát dortu (můžete jej přilepit trochou krému), navlhčete sirupem (nejlépe to jde silným štětcem), potřete polovinou borůvkového džemu, pak zhruba třetinou krému a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět navlhčete sirupem, potřete zbylým borůvkovým džemem, další třetinou krému a přiklopte posledním korpusovým plátem. Opět pokropte trochou sirupu a dort zvrchu i ze stran pomažte zbylým krémem. Krém uhlaďte tak, aby byl korpus po stranách vidět.
  • Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a nakonec dozdobte čerstvými borůvkami, kandovaným citronem, snítkami rozmarýnu a případně i kvetoucího tymiánu.

Kam dál?

  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Tvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala FraisierTvarohový dort s jahodami a bílou čokoládou ala Fraisier
  • Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 9Superior Cuisine & Pâtisserie, Week 9
  • Intermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – ExamsIntermediate Cuisine & Pâtisserie, Week 11 – Exams
  • Paris BrestParis Brest
  • Domácí croissantyDomácí croissanty

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty Štítky: borůvky, bylinky, citron, dort, lemon curd, mascarpone

Předchozí článek « Jarní bruschetty
Další článek: Nejlepší kynuté těsto »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy