Tento citronový dort s borůvkami jsem nedávno upekla, protože že se mi zkrátka chtělo péct dort. Neměla jsem žádný zvláštní důvod, ani příležitost, ale měla jsem nápad a spoustu práce, která se mi nechtěla dělat. Tak jsem ji odložila a raději upekla. 🙂
Tyhle polonaháče (semi-naked) dorty peču nejraději. Moc mě nebaví barevné, tvarované a potahované dorty (to peču jen dvakrát do roka, pro neteř a synovce). Ani na obmazávání stran těžkými máslovými krémy, růžičky dalšího másláku po obvodu nebo obsypávání stran mletými ořechy mě moc neužije. Proti gustu žádný dišputát, na přesně takových dortech od babiček jsem vyrostla a určitě mají své retro kouzlo, ale co si budem povídat, v současné době frčí spíše lehčí krémy a trochu úspornější zdobení. Uplatňují se zejména květiny, bylinky či ovoce.
V tomto dortu spolu skvěle souzní citron a borůvky. Lehké provonění rozmarýnem a kapka ginu pak dodá příjemný šmrnc. Dort je to lehký a svěží a chutná zejména teď na jaře či v létě. Korpus je základní máslový (victoria), naplněný jen lehounce oslazeným borůvkovým džemem a kyselkavým mascarpone krémem s lemon curd. V receptu najdete postup přípravy domácího lemon curd, ale pokud se vám do něj nechce, klidně použijte kupovaný. Najdete jej určitě v Marks & Spencer a myslím, že i ve větších Tesco.
Rozmarýn jsem kupovala na trhu a hned vedle něj jsem objevila nádherně kvetoucí tymián, takže jsem dort ozdobila oběma bylinkami. Doplněno jen pár čerstvými borůvkami a kandovaným citronem. Myslím, že víc toho tento citronový dort nepotřebuje. Je to jednoduché, krásné a milé. 🙂
Citronový dort s borůvkami a rozmarýnem
Ingredience
Victoria sponge
- 250 g másla
- 200 g cukru moučka
- 5 vajec
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- kůra z jednoho citronu
Lemon curd mascarpone krém
- 3 citrony (šťáva ze 3, kůra z 1)
- 150 g cukru
- 150 g vajec asi 3 vejce
- 50 g másla
- 500 g mascarpone
Borůvkový džem
- 200 g borůvek nejlépe lesních
- 20 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky agaru
Dekorace a dokončení
- cukr krupice
- čerstvý rozmarýn a tymián
- čerstvé borůvky
- 1-2 lžíce kvalitního ginu
Postup přípravy
- V ideálním případě si přípravu dortu rozdělte do dvou dnů. První den upečte korpus, připravte lemon curd, borůvkový džem a dekorace. Další den pak dokončete krém, dort sestavte a dozdobte.
- Na korpus vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice máslo a vejce. Smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek a společně prosejte. Zvlášť prosejte cukr. Troubu si předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C). Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem. Změklé máslo ušlehejte s cukrem do pěny. Po jednom přidejte vajíčka a vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud se směs začne trochu srážet, přidejte lžíci mouky. Přidejte na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Do směsi vmíchejte prosátou mouku, důkladně promíchejte stěrkou a přesuňte do připravené formy. Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce, odřízněte z formy, zabalte do fólie či alobalu a nechte přes noc v lednici.
- Dále připravte lemon curd. Ze střední části dvou citronu ukrojte několik hezkých plátků, opatrně vytáhněte pecky a odložte stranou. Ze zbylého citronu oloupejte kůru (jen žlutou část) a všechny tři citrony vymačkejte. Měli byste dostat zhruba 100ml šťávy. Šťávu v misce smíchejte s kůrou a cukrem, postavte nad mírně bublající vodní lázeň a nechte zhruba půl hodinky infuzovat. Vajíčka prošlehejte v jiné misce, přes síto na ně proceďte citronovou směs, znovu prošlehejte a vraťte nad vodní lázeň. Za stálého promíchávání stěrkou uvařte do hustého krému (opatrně, ať se nesrazí). Krém propasírujte do čisté misky, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Krém přetáhněte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
- Na borůvkový džem povařte borůvky s cukrem. Stačí jen chvíli, dokud nepustí šťávu. Odstavte z plotny, přidejte agar, promíchejte, vraťte na plotnu a znovu přiveďte k varu. Přelijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Přikryjte a uložte do lednice.
- A poslední co vás čeká první den je dekorace v podobě kandovaného citronu. V rendlíku smíchejte cukr a vodu v poměru 1:1. Množství záleží na velikosti rendlíku, měli byste v něm mít asi 3 cm tekutiny. Přiveďte k varu, ztlumte, aby sirup jen mírně bublal a vložte citronové plátky, které jste si odložili při přípravě lemon curd. Pomalu vařte asi hodinu, dokud nezprůhlední. Čas je jen orientační, záleží na intenzitě varu a především na síle plátků. Hotové citronové plátky vytáhněte děrovanou lžící či pinzetou, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte do dalšího dne v teple proschnout. Sirup nechte trochu zchladnou a přidejte snítku či dvě rozmarýnu. Nechte do dalšího dne infuzovat.
- Další den už dort jen sestavíte a ozdobíte. Korpus na dvakrát prořízněte, abyste dostali tři stejně silné pláty. Na krém vyšlehejte 500g mascarpone a 250g lemon curd do pevného krému. Opatrně, ať krém nepřešleháte. Do citronovo-rozmarýnového sirupu přidejte lžíci či dvě ginu.
- Na servírovací talíř položte první plát dortu (můžete jej přilepit trochou krému), navlhčete sirupem (nejlépe to jde silným štětcem), potřete polovinou borůvkového džemu, pak zhruba třetinou krému a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět navlhčete sirupem, potřete zbylým borůvkovým džemem, další třetinou krému a přiklopte posledním korpusovým plátem. Opět pokropte trochou sirupu a dort zvrchu i ze stran pomažte zbylým krémem. Krém uhlaďte tak, aby byl korpus po stranách vidět.
- Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a nakonec dozdobte čerstvými borůvkami, kandovaným citronem, snítkami rozmarýnu a případně i kvetoucího tymiánu.
Zdravím, mohla bych se zeptat, na kolik cca cm má naběhnout korpus v troubě? Mně naběhl zhruba na 5 cm takže velmi málo, ani z toho neudělám 3 pláty. Je možné, že se stala chyba při šlehání vajec? U posledního vejce se mi těsto lehce srazilo, ale při vmíchání mouky se těsto zdálo již v pořádku.
Zdravím. Mělo by to být trochu víc. Tím sražením to nebude, spíš kypřicím práškem. Nebyl třeba starší? Nebo možná ho bylo míň?