• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganský čokoládový cheesecake

1 června, 2021 od elikatesy

Po menší odmlce tady pro vás mám nový recept. Uznávám, není úplně typicky jarní, ale myslím, že letos nás typické jaro stejně minulo a malé povzbuzení v podobě pěkné dávky čokolády se celkem hodí. 🙂 A tak tady mám pro vás recept na jednoduchý a nepečený veganský čokoládový cheesecake.

veganský čokoládový cheesecake

Tento recept je opravdu snadný, úspěch ovšem dost závisí na výkonnosti vašeho mixéru. Já už roky spoléhám na svůj Vitamix, ten je opravdová špička. Ale měl by fungovat každý trochu lepší blender. Tyčák si s podobným receptem bohužel neporadí.

Já si pekla i sušenky na podklad, to samozřejmě nemusíte, můžete si nějaké koupit, ale mně většinou moc nesedí složení. Tyto sušenky jsou bez lepku, z ovesné a mandlové mouky a slazené jen trochou javorového sirupu. Inspirovala jsem se svými sušenkami Samoas a jen do těsta přidala trochu kakaa. Pokud se vám do pečení sušenek nechce, moc fajn jsou třeba sušenky od Zemanky.

Množství kokosového oleje do korpusu berte spíše orientačně, začněte s menším množství a přilévejte postupně tak, aby sušenkové drobky měly konzistenci vlhkého písku. Neměly by vytvořit úplně jednolitou hroudu, to by znamenalo, že je oleje nejspíš moc a korpus by byl tvrdý a nepříjemně mastný.

Co se ingrediencí na krém týče, seženete je myslím prakticky všude. Opatrní buďte u kokosového mléka, většina klasických značek obsahuje zbytečná aditiva. Pokud vyberete bio kvalitu, budete mít prakticky jistotu, že obsahuje jen to, co má, tedy kokos a vodu.

Kešu ořechy namočte alespoň 3 hodiny předem. To stačí, pokud máte vysokorychlostní blender. Jinak ořechy klidně namočte i den předem. Čím déle se budou namáčet, tím lépe půjdou rozmixovat.

Čokoládu vyberete dle svých preferencí, takovou, která vám opravdu chutná. Já tentokrát použila 70% Callebaut. Podle toho jakou čokoládu použijete a samozřejmě i podle toho, jaké máte chutě, si možná budete muset trochu upravit množství použitého sladidla. Jako vždy, začněte s menším množstvím a pokud je to potřeba, trochu přidejte.

A rozhodně do krému nezapomeňte přidat hezkou špetku soli, ta chuť čokolády krásně zvýrazní. 🙂

veganský čokoládový cheesecake

Cheesecake můžete ozdobit nějakou čokoládovou dekorací, ale nemusíte, je to na vás. Já se cheesecake rozhodla ozdobit čokoládovými hoblinkami. Metod je víc, na internetu najdete spoustu videí s postupem. Mně vyhovuje natřít čokoládu v tenké vrstvě na nahřátý plech (50°C v troubě) a pak ji nechat chvíli ztuhnout v lednici. Čokoláda musí být ztuhlá, ale ne úplně na kámen. Prostě tak, aby se s ní dalo pracovat. Pokud hoblinky seškrabovat nejsou, prostě čokoládu nechte chvíli v pokojové teplotě, aby zase povolila. Špachtlí, rovným nožem nebo stěrkou seškrabujte hoblinky a nechte zcela ztuhnout v lednici. Samozřejmě pokud hoblinky na cheesecake jen tak navršíte, budou padat. Já každou před umístěním lehce nahřívala flambovačkou, ale uznávám, že to už je celkem vopruz. 🙂

Pokud chcete něco extra slavnostního, můžete zkusit taky čokoládový vějíř, který jsem připravovala na tento dort.

Poslední dvě poznámky, než se dostaneme k receptu. Tento veganský čokoládový cheesecake je sice celkem malinký (použila jsem formu 18cm), ale opravdu vydatný a stačí ho jen malý kousek. Klidně z něj nakrájíte i deset porcí. Můžete jej sice podávat přímo z lednice, ale mně víc chutnal, když se nechal asi půl hodinky povolit v pokojové teplotě.

A teď už konečně k receptu. 🙂

veganský čokoládový cheesecake

Tisk

Veganský čokoládový cheesecake

Ingredience

Sušenky

  • 130 g ovesné mouky
  • 130 g mandlové mouky
  • 20 g kakaa
  • 120 g kokosového oleje
  • 50 g javorového sirupu
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Korpus

  • 170 g sušenek
  • 35 g kokosového oleje

Krém

  • 200 g kešu ořechů
  • 400 g kokosového mléka
  • 230 g tmavé čokolády
  • 80 g javorového sirupu
  • 50 g kokosového oleje
  • špetka soli

Na ozdobu

  • asi 200 g čokolády

Postup přípravy

  • Úplně nejdřív si namočte kešu ořechy do studené vody a nechte alespoň 6 hodin změknout. Pak, pokud budete péct i sušenky na základ, začněte s jejich přípravou. Jsou úplně jednoduché. Mouky, kakao, kypřicí prášek, vanilku a sůl smíchejte v misce, přidejte rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a promíchejte. Vzniklé řidší těsto zabalte do potravinové fólie, zlehka zformujte do válečku a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
  • Troubu rozehřejte na 170°C, těsto nakrájejte na silnější plátky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-15 minut podle tloušťky těsta. Nechte vychladnout.
  • 170g sušenek rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem. Formu o průměru 18cm vyložte pečicím papírem, na dno nasypte sušenkovou směs a upěchujte lžící nebo skleničkou. Nechte asi 30 minut ztuhnout v lednici.
  • Na krém si nejdřív rozpusťte čokoládu, můžete v mikrovlnce nebo na vodní lázni. Nechte zchladnout, aby nebyla horká. V mixéru typu blender (na smoothie) důkladně rozmixujte scezené kešu ořechy, kokosové mléko, javorový sirup, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej. Sem tam seškrábněte stěny a mixujte do hladkého krému. Přidejte čokoládu a znovu promixujte.
  • Hotový krém vylijte na ztuhlý korpus a nechte několik hodin ztuhnout v lednici (minimálně 4 hodiny, lépe přes noc). Pokud chcete, hotový cheesecake ozdobte čokoládovými hoblinkami.

Kam dál?

  • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Raw cheesecake košíčkyRaw cheesecake košíčky
  • Veganský cheesecakeVeganský cheesecake
  • Veganská čokoládová pěnaVeganská čokoládová pěna
  • Čokoládové košíčky s arašídovým máslemČokoládové košíčky s arašídovým máslem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, čokoláda, kešu, kokos, vegan

Předchozí článek « Raffaello dort
Další článek: Chřestový quiche »

Reader Interactions

Comments

  1. Blanka Bendlová

    11 dubna, 2022 at 9:16 pm

    Dobrý den, korpus se mi po zatuhnutí zcela oddělil od krému. Postupovala jsem přesně podle návodu. Napadá mě jedině nedávat korpus ztuhnout do ledničky a lít krémovou vrstvu přímo na měkký korpus? Děkuji Vám za reakci. S pozdravem Blanka

    Odpovědět
    • elikatesy

      12 dubna, 2022 at 6:25 pm

      Dobrý den, nikdy se mi to nestalo, ale nejspíš se to může stát, když korpus zatuhne příliš, případně se na povrchu trochu oddělí tuk. Přestože se to tak obvykle nedělá, určitě můžete zkusit lít rovnou nebo nechat korpus ztuhnout jen krátce, tak by vrstvy měly přilnout určitě.

      Odpovědět
  2. Eliška

    9 ledna, 2023 at 7:36 pm

    Dobrý den a kokosové mléko myslíte v plechovce to tužší nebo například skoro. Dekuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      9 ledna, 2023 at 9:20 pm

      Dobrý den, v tomto receptu je celé kokosové mléko v pokojové teplotě, nejen to tuhé. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy