Po menší odmlce tady pro vás mám nový recept. Uznávám, není úplně typicky jarní, ale myslím, že letos nás typické jaro stejně minulo a malé povzbuzení v podobě pěkné dávky čokolády se celkem hodí. 🙂 A tak tady mám pro vás recept na jednoduchý a nepečený veganský čokoládový cheesecake.
Tento recept je opravdu snadný, úspěch ovšem dost závisí na výkonnosti vašeho mixéru. Já už roky spoléhám na svůj Vitamix, ten je opravdová špička. Ale měl by fungovat každý trochu lepší blender. Tyčák si s podobným receptem bohužel neporadí.
Já si pekla i sušenky na podklad, to samozřejmě nemusíte, můžete si nějaké koupit, ale mně většinou moc nesedí složení. Tyto sušenky jsou bez lepku, z ovesné a mandlové mouky a slazené jen trochou javorového sirupu. Inspirovala jsem se svými sušenkami Samoas a jen do těsta přidala trochu kakaa. Pokud se vám do pečení sušenek nechce, moc fajn jsou třeba sušenky od Zemanky.
Množství kokosového oleje do korpusu berte spíše orientačně, začněte s menším množství a přilévejte postupně tak, aby sušenkové drobky měly konzistenci vlhkého písku. Neměly by vytvořit úplně jednolitou hroudu, to by znamenalo, že je oleje nejspíš moc a korpus by byl tvrdý a nepříjemně mastný.
Co se ingrediencí na krém týče, seženete je myslím prakticky všude. Opatrní buďte u kokosového mléka, většina klasických značek obsahuje zbytečná aditiva. Pokud vyberete bio kvalitu, budete mít prakticky jistotu, že obsahuje jen to, co má, tedy kokos a vodu.
Kešu ořechy namočte alespoň 3 hodiny předem. To stačí, pokud máte vysokorychlostní blender. Jinak ořechy klidně namočte i den předem. Čím déle se budou namáčet, tím lépe půjdou rozmixovat.
Čokoládu vyberete dle svých preferencí, takovou, která vám opravdu chutná. Já tentokrát použila 70% Callebaut. Podle toho jakou čokoládu použijete a samozřejmě i podle toho, jaké máte chutě, si možná budete muset trochu upravit množství použitého sladidla. Jako vždy, začněte s menším množstvím a pokud je to potřeba, trochu přidejte.
A rozhodně do krému nezapomeňte přidat hezkou špetku soli, ta chuť čokolády krásně zvýrazní. 🙂
Cheesecake můžete ozdobit nějakou čokoládovou dekorací, ale nemusíte, je to na vás. Já se cheesecake rozhodla ozdobit čokoládovými hoblinkami. Metod je víc, na internetu najdete spoustu videí s postupem. Mně vyhovuje natřít čokoládu v tenké vrstvě na nahřátý plech (50°C v troubě) a pak ji nechat chvíli ztuhnout v lednici. Čokoláda musí být ztuhlá, ale ne úplně na kámen. Prostě tak, aby se s ní dalo pracovat. Pokud hoblinky seškrabovat nejsou, prostě čokoládu nechte chvíli v pokojové teplotě, aby zase povolila. Špachtlí, rovným nožem nebo stěrkou seškrabujte hoblinky a nechte zcela ztuhnout v lednici. Samozřejmě pokud hoblinky na cheesecake jen tak navršíte, budou padat. Já každou před umístěním lehce nahřívala flambovačkou, ale uznávám, že to už je celkem vopruz. 🙂
Pokud chcete něco extra slavnostního, můžete zkusit taky čokoládový vějíř, který jsem připravovala na tento dort.
Poslední dvě poznámky, než se dostaneme k receptu. Tento veganský čokoládový cheesecake je sice celkem malinký (použila jsem formu 18cm), ale opravdu vydatný a stačí ho jen malý kousek. Klidně z něj nakrájíte i deset porcí. Můžete jej sice podávat přímo z lednice, ale mně víc chutnal, když se nechal asi půl hodinky povolit v pokojové teplotě.
A teď už konečně k receptu. 🙂
Veganský čokoládový cheesecake
Ingredience
Sušenky
- 130 g ovesné mouky
- 130 g mandlové mouky
- 20 g kakaa
- 120 g kokosového oleje
- 50 g javorového sirupu
- ¼ lžičky kypřicího prášku
- špetka vanilky
- špetka soli
Korpus
- 170 g sušenek
- 35 g kokosového oleje
Krém
- 200 g kešu ořechů
- 400 g kokosového mléka
- 230 g tmavé čokolády
- 80 g javorového sirupu
- 50 g kokosového oleje
- špetka soli
Na ozdobu
- asi 200 g čokolády
Postup přípravy
- Úplně nejdřív si namočte kešu ořechy do studené vody a nechte alespoň 6 hodin změknout. Pak, pokud budete péct i sušenky na základ, začněte s jejich přípravou. Jsou úplně jednoduché. Mouky, kakao, kypřicí prášek, vanilku a sůl smíchejte v misce, přidejte rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a promíchejte. Vzniklé řidší těsto zabalte do potravinové fólie, zlehka zformujte do válečku a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
- Troubu rozehřejte na 170°C, těsto nakrájejte na silnější plátky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-15 minut podle tloušťky těsta. Nechte vychladnout.
- 170g sušenek rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem. Formu o průměru 18cm vyložte pečicím papírem, na dno nasypte sušenkovou směs a upěchujte lžící nebo skleničkou. Nechte asi 30 minut ztuhnout v lednici.
- Na krém si nejdřív rozpusťte čokoládu, můžete v mikrovlnce nebo na vodní lázni. Nechte zchladnout, aby nebyla horká. V mixéru typu blender (na smoothie) důkladně rozmixujte scezené kešu ořechy, kokosové mléko, javorový sirup, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej. Sem tam seškrábněte stěny a mixujte do hladkého krému. Přidejte čokoládu a znovu promixujte.
- Hotový krém vylijte na ztuhlý korpus a nechte několik hodin ztuhnout v lednici (minimálně 4 hodiny, lépe přes noc). Pokud chcete, hotový cheesecake ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Blanka Bendlová
Dobrý den, korpus se mi po zatuhnutí zcela oddělil od krému. Postupovala jsem přesně podle návodu. Napadá mě jedině nedávat korpus ztuhnout do ledničky a lít krémovou vrstvu přímo na měkký korpus? Děkuji Vám za reakci. S pozdravem Blanka
elikatesy
Dobrý den, nikdy se mi to nestalo, ale nejspíš se to může stát, když korpus zatuhne příliš, případně se na povrchu trochu oddělí tuk. Přestože se to tak obvykle nedělá, určitě můžete zkusit lít rovnou nebo nechat korpus ztuhnout jen krátce, tak by vrstvy měly přilnout určitě.
Eliška
Dobrý den a kokosové mléko myslíte v plechovce to tužší nebo například skoro. Dekuji
elikatesy
Dobrý den, v tomto receptu je celé kokosové mléko v pokojové teplotě, nejen to tuhé. 🙂