• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganský čokoládový cheesecake

1 června, 2021 od elikatesy

Po menší odmlce tady pro vás mám nový recept. Uznávám, není úplně typicky jarní, ale myslím, že letos nás typické jaro stejně minulo a malé povzbuzení v podobě pěkné dávky čokolády se celkem hodí. 🙂 A tak tady mám pro vás recept na jednoduchý a nepečený veganský čokoládový cheesecake.

veganský čokoládový cheesecake

Tento recept je opravdu snadný, úspěch ovšem dost závisí na výkonnosti vašeho mixéru. Já už roky spoléhám na svůj Vitamix, ten je opravdová špička. Ale měl by fungovat každý trochu lepší blender. Tyčák si s podobným receptem bohužel neporadí.

Já si pekla i sušenky na podklad, to samozřejmě nemusíte, můžete si nějaké koupit, ale mně většinou moc nesedí složení. Tyto sušenky jsou bez lepku, z ovesné a mandlové mouky a slazené jen trochou javorového sirupu. Inspirovala jsem se svými sušenkami Samoas a jen do těsta přidala trochu kakaa. Pokud se vám do pečení sušenek nechce, moc fajn jsou třeba sušenky od Zemanky.

Množství kokosového oleje do korpusu berte spíše orientačně, začněte s menším množství a přilévejte postupně tak, aby sušenkové drobky měly konzistenci vlhkého písku. Neměly by vytvořit úplně jednolitou hroudu, to by znamenalo, že je oleje nejspíš moc a korpus by byl tvrdý a nepříjemně mastný.

Co se ingrediencí na krém týče, seženete je myslím prakticky všude. Opatrní buďte u kokosového mléka, většina klasických značek obsahuje zbytečná aditiva. Pokud vyberete bio kvalitu, budete mít prakticky jistotu, že obsahuje jen to, co má, tedy kokos a vodu.

Kešu ořechy namočte alespoň 3 hodiny předem. To stačí, pokud máte vysokorychlostní blender. Jinak ořechy klidně namočte i den předem. Čím déle se budou namáčet, tím lépe půjdou rozmixovat.

Čokoládu vyberete dle svých preferencí, takovou, která vám opravdu chutná. Já tentokrát použila 70% Callebaut. Podle toho jakou čokoládu použijete a samozřejmě i podle toho, jaké máte chutě, si možná budete muset trochu upravit množství použitého sladidla. Jako vždy, začněte s menším množstvím a pokud je to potřeba, trochu přidejte.

A rozhodně do krému nezapomeňte přidat hezkou špetku soli, ta chuť čokolády krásně zvýrazní. 🙂

veganský čokoládový cheesecake

Cheesecake můžete ozdobit nějakou čokoládovou dekorací, ale nemusíte, je to na vás. Já se cheesecake rozhodla ozdobit čokoládovými hoblinkami. Metod je víc, na internetu najdete spoustu videí s postupem. Mně vyhovuje natřít čokoládu v tenké vrstvě na nahřátý plech (50°C v troubě) a pak ji nechat chvíli ztuhnout v lednici. Čokoláda musí být ztuhlá, ale ne úplně na kámen. Prostě tak, aby se s ní dalo pracovat. Pokud hoblinky seškrabovat nejsou, prostě čokoládu nechte chvíli v pokojové teplotě, aby zase povolila. Špachtlí, rovným nožem nebo stěrkou seškrabujte hoblinky a nechte zcela ztuhnout v lednici. Samozřejmě pokud hoblinky na cheesecake jen tak navršíte, budou padat. Já každou před umístěním lehce nahřívala flambovačkou, ale uznávám, že to už je celkem vopruz. 🙂

Pokud chcete něco extra slavnostního, můžete zkusit taky čokoládový vějíř, který jsem připravovala na tento dort.

Poslední dvě poznámky, než se dostaneme k receptu. Tento veganský čokoládový cheesecake je sice celkem malinký (použila jsem formu 18cm), ale opravdu vydatný a stačí ho jen malý kousek. Klidně z něj nakrájíte i deset porcí. Můžete jej sice podávat přímo z lednice, ale mně víc chutnal, když se nechal asi půl hodinky povolit v pokojové teplotě.

A teď už konečně k receptu. 🙂

veganský čokoládový cheesecake

Tisk

Veganský čokoládový cheesecake

Ingredience

Sušenky

  • 130 g ovesné mouky
  • 130 g mandlové mouky
  • 20 g kakaa
  • 120 g kokosového oleje
  • 50 g javorového sirupu
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Korpus

  • 170 g sušenek
  • 35 g kokosového oleje

Krém

  • 200 g kešu ořechů
  • 400 g kokosového mléka
  • 230 g tmavé čokolády
  • 80 g javorového sirupu
  • 50 g kokosového oleje
  • špetka soli

Na ozdobu

  • asi 200 g čokolády

Postup přípravy

  • Úplně nejdřív si namočte kešu ořechy do studené vody a nechte alespoň 6 hodin změknout. Pak, pokud budete péct i sušenky na základ, začněte s jejich přípravou. Jsou úplně jednoduché. Mouky, kakao, kypřicí prášek, vanilku a sůl smíchejte v misce, přidejte rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a promíchejte. Vzniklé řidší těsto zabalte do potravinové fólie, zlehka zformujte do válečku a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
  • Troubu rozehřejte na 170°C, těsto nakrájejte na silnější plátky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-15 minut podle tloušťky těsta. Nechte vychladnout.
  • 170g sušenek rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem. Formu o průměru 18cm vyložte pečicím papírem, na dno nasypte sušenkovou směs a upěchujte lžící nebo skleničkou. Nechte asi 30 minut ztuhnout v lednici.
  • Na krém si nejdřív rozpusťte čokoládu, můžete v mikrovlnce nebo na vodní lázni. Nechte zchladnout, aby nebyla horká. V mixéru typu blender (na smoothie) důkladně rozmixujte scezené kešu ořechy, kokosové mléko, javorový sirup, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej. Sem tam seškrábněte stěny a mixujte do hladkého krému. Přidejte čokoládu a znovu promixujte.
  • Hotový krém vylijte na ztuhlý korpus a nechte několik hodin ztuhnout v lednici (minimálně 4 hodiny, lépe přes noc). Pokud chcete, hotový cheesecake ozdobte čokoládovými hoblinkami.

Kam dál?

  • Veganský mrkvový dortVeganský mrkvový dort
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Raw cheesecake košíčkyRaw cheesecake košíčky
  • Veganský cheesecakeVeganský cheesecake
  • Veganská čokoládová pěnaVeganská čokoládová pěna
  • Čokoládové košíčky s arašídovým máslemČokoládové košíčky s arašídovým máslem

Rubriky: Dorty, cupcaky a cheesecaky, Recepty, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, čokoláda, kešu, kokos, vegan

Předchozí článek « Raffaello dort
Další článek: Chřestový quiche »

Reader Interactions

Komentáře

  1. Blanka Bendlová

    11 dubna, 2022 at 9:16 pm

    Dobrý den, korpus se mi po zatuhnutí zcela oddělil od krému. Postupovala jsem přesně podle návodu. Napadá mě jedině nedávat korpus ztuhnout do ledničky a lít krémovou vrstvu přímo na měkký korpus? Děkuji Vám za reakci. S pozdravem Blanka

    Odpovědět
    • elikatesy

      12 dubna, 2022 at 6:25 pm

      Dobrý den, nikdy se mi to nestalo, ale nejspíš se to může stát, když korpus zatuhne příliš, případně se na povrchu trochu oddělí tuk. Přestože se to tak obvykle nedělá, určitě můžete zkusit lít rovnou nebo nechat korpus ztuhnout jen krátce, tak by vrstvy měly přilnout určitě.

      Odpovědět
  2. Eliška

    9 ledna, 2023 at 7:36 pm

    Dobrý den a kokosové mléko myslíte v plechovce to tužší nebo například skoro. Dekuji

    Odpovědět
    • elikatesy

      9 ledna, 2023 at 9:20 pm

      Dobrý den, v tomto receptu je celé kokosové mléko v pokojové teplotě, nejen to tuhé. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, ja Mateřství změní život. Opravdu hodně. To, jak ta změna bude náročná záleží na tom, jaké se vám narodí miminko (Spí v noci? Spí přes den? Vydrží chvíli samo nebo chce pořád nosit? Má rádo kočárek nebo jen nosítko? Trápí ho bříško? Trápí ho zoubky? Je celkově citlivější?), jakou máte podporu v okolí i na tom, jestli se k této už tak velké změně pojí třeba i nějaká jiná změna (třeba v mém případě stěhování). Pro mě třeba změna z nula na jedna byla nesrovnatelně náročnější, než teď změna z jedna na dvě. Možná už jsem byla psychicky víc připravená, možná je Tomík trochu "jednodušší na údržbu", možná je to tím, že když mám k němu i Sofi, se kterou už si normálně povykládám, tak nemám dojem takové sociální deprivace... Ale to je vlastně jedno. 😊
Ať je to jak chce a ač mi mateřství přineslo a ještě přinese spoustu náročných momentů, pravdou je, že je to zároveň ta nejlepší věc, co mě kdy potkala a že teprve s mými dětmi mi život začal dávat opravdový smysl. Ta obrovská láska, kterou mi Sofi s Tomíkem přinesli do života je nejvíc na světě. ❤️
Tak krásný den matek všem mámám. 😊  Za fotky díky @photostoryjitka 😘
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanyc Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz tip na luxusní snídani. 
Mandlové či pistáciové croissanty. 🥐
Já je miluju a mohla bych je snídat každý den... Mohla, ale raději si je nechávám jen na speciální příležitost. 😅
Výhoda domácích mandlových croissantů spočívá především v tom, že si je můžete udělat podle sebe. Můžou být mandlové, ale taky pistaciové, lískové nebo pekanové... Můžete je dochutit citronovou nebo pomerančovou kůrou, vanilkou či skořicí. A co je podle mě hlavní výhoda, můžete je udělat mnohem méně sladké.
Tak pojďme na recept, věřím, že je taky budete chtít brzy upéct... 😉  🥐 Mandlové croissanty 🥐
10 den starých kupovaných či domácích máslových croissantů
Na sirup: 50g cukru krupice, 50g vody, ochucovadlo dle chuti (citronová či pomerančová kůra, vanilka, skořice,...)
Na frangipane: 100g másla, 80g cukru moučka, 2 vejce, 140g mandlové mouky (pro pistáciovou variantu nahraďte polovinu množství mletými pistáciemi), špetka soli 
Na dokončení: mandlové plátky nebo mleté pistácie  Připravte si sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte do rozpuštění cukru. Přidejte ochucovadlo a nechte infuzovat. Na frangipane utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku. 
Croissanty rozpulte a řez potřete sirupem. Pak na spodní polovinu nastříkejte frangipane a přiklopte horní polovinou. Opět potřete sirupem, pak zbytkem frangipane a zasypeme mandlovými plátky. 
Zapečte na 180°C asi 10-15min.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodstyling
#foodphotography #croissant #almondcroissant #dnespecu
Tomášek, moje duhové miminko. 🌈 Má deset týdnů a já už si ani nepamatuju, jaké to bylo bez něj... Je to pohodář a život s ním je zase o kousek radostnější. ❤️
Sofi ho miluje, pořád ho objímá a pusinkuje, a i když to pro ni musí být určitě náročná změna, chová se k bráchovi vážne úžasně. Už se moc těším, až Tomík trochu povyroste a budou z nich parťáci. 😊
Těhotenství jsem na sítích tentokrát nesdílela. Bylo pro mě psychicky docela náročné a necítila jsem se na to. Ale upřímně, čekala jsem, že budu ještě víc vystrašená. Ona ta ztráta, zvlášť když o miminko přijdete v druhé polovině těhotenství, už v člověku zůstane, ale u mě to bylo především v tom, že jsem byla co nejopatrnější a snažila jsem se vyhýbat potenciálním infekcím a jiným rizikům, ne o tom, že bych panikařila.
Sofi jsem nakonec nedávala do školky právě proto, aby nenosila domů nemoci. A jasně, být teď doma s dvěma dětmi je dost náročné, ale zase se fakt nenudím. 😅 S novými recepty to teď nějaký čas bude trošku slabší, tak mi to prosím odpusťte a věřte, že jak jen to půjde, budu se pečení zase věnovat víc. 😊
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompany recept na asi nejjednodušší domácí čokoládové bonbony. Ano, ještě jednodušší, než lanýže. 😄
Nugát. To je moc báječný vynález. Jen čokoláda a ořechová pasta a jakou to udělá parádu. 🤩
Můžete použít jakoukoliv čokoládu i ořechovou pastu. Bílá, ruby, gold, mléčná, tmavá, pasta arašídová, lísková, mandlová, pistáciová, pekanová... Pokud chcete, můžete si pohrát i s dochucením a přidat třeba špetku kvalitní vločkové soli, vanilku, skořici, tonku, kávu nebo prášek z lyofilizovaného ovoce... 
Pokud chcete, můžete hotový nugát ještě ozdobit celými či nasekanými ořechy nebo obalit v čokoládě. Nebo obojí. 😉
Nugát můžete nalít do formiček a po ztuhnutí vytáhnout. Nebo nalít do ráfku a po ztuhnutí nakrájet. 
Já připravila tři základní druhy, kterými se můžete inspirovat a pak se vrhnout do vlastních variací. 
Já mám ráda nugát v tomto poměru, kdy je stejně čokolády a ořechů. V tomto poměru je lepší jej skladovat v lednici a vytáhnout až chvíli před konzumací. Pokud chcete tužší nugát, můžete přidat 20g kakového másla. Nebo poměr čokolády a ořechové pasty trochu upravit (170g čokolády a 130g ořechové pasty). Bonbony pak ale budou samozřejmě sladší. 😊  🌰Gold a arašíd 
150g gold čokolády Callebaut
150g 100% arašídové pasty 
špetka Fleur de sel  🌰Mléčná a lískový ořech 
150g čokolády Power Callebaut 
150g 100% lískové pasty 
Špetka vanilky  🌰Pistácie 
150g čokolády Callebaut Velvet 
150g 100% pistáciové pasty  Čokoládu rozpusťte a přidejte ořechovou pastu. Promíchejte metličkou, nalijte do silikonových formiček či ráfku a dejte ztuhnout. Vyloupněte, případně rozkrájejte a uchovávejte v lednici.  #dianacompanycz #spoluprace #foodblog #czechfoodblog #foodphotography #nugat #gianduja
Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartalet Na blogu je nový recept! 😊 Hruškové tartaletky s karamelem a pekanovými ořechy. Uvnitř tartaletky z křehkého těsta  se skrývá karamelovo-pekanová náplň a hrušková mousse. Dezert je pak ozdoben hruškovým tatinem, šlehanou mousse z gold čokolády a skořicovou tuile. Je to krásná harmonie sladké a nahořklé chuti, křupavé a hedvábně krémové struktury. 
Recept i se všemi tipy, aby se vám perfektně povedl, najdete na blogu. Odkaz v biu a ve stories. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #patisserie #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #cukrarina #pastryblog #pastrychef #tartaletky #tartlets
Na blogu najdete recept na další inspiraci na mé oblíbené kynuté. Tentokrát v pistáciové variantě. 😊 
Jednoduché motance plněné sladkou pistáciovou náplní se špetkou kardamomu a pomeranče pro lehce orientální závan. 😋
Pro recept můžete kliknout na link v biu nebo ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #pistachiobuns #pistaciovemotance #kynutetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy