Čokoládový koláč s hruškami
Ingredience
  • 110 g tmavé čokolády
  • 110 g másla
  • 100 g lískových ořechů blanšírovaných
  • 30 g kakaa
  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 hrušky
Postup
  1. Vejce si z lednice vytáhněte asi hodinu před přípravou. Připravte si 23cm kulatou formu, vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 170°C (150°C horkovzduch). 

  2. Čokoládu a máslo společně rozpusťte nad vodní párou a nechce zchladnout. Lískové ořechy umelte v robotu najemno, přidejte kakao a pár pulsy spojte dohromady. Hrušky oloupejte, rozpulte, zbavte jadřinců, a pokud chcete, částečně nařízněte.

  3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky utřete s polovinou cukru a lžící horké vody do světlé pěny, trvá to asi 5 minut. Vmíchejte čokoládovo-máslovou směs a prošlehejte, dokud se obě hmoty nespojí. Vsypte lískové ořechy s kakaem a stěrkou promíchejte.

  4. Ve zcela čisté, odmaštěné míse (můžete ji pro jistotu vytřít trochou octa nebo citronové šťávy) začnete šlehat bílky, jakmile jsou lehce zpěněné, začněte přisypávat zbylý cukr. Šlehejte dál, dokud nemáte krásně lesklý a tuhý sníh. Ten po třetinách zlehka vmíchejte do čokoládového těsta. Těsto vlijte do formy a poklaďte hruškami. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut až hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

  5. Nechte částečně vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním zlehka pocukrujte, a podávejte dle chuti se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.