Go Back

Čokoládový koláč s hruškami

Ingredience

  • 110 g kvalitní tmavé čokolády
  • 110 g másla
  • 110 g mletých lískových ořechů
  • 4 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 3 hrušky
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Vejce si z lednice vytáhněte asi hodinu před přípravou. Připravte si 22cm kulatou formu, vymažte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 170°C. 
  • Čokoládu a máslo společně rozpusťte nad vodní párou a nechce zchladnout. Hrušky oloupejte (nebo ne, pokud je slupka měkká), rozpulte, zbavte jadřinců, a pokud chcete, částečně nařízněte.
  • Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vmíchejte k čokoládovo-máslové směsi a prošlehejte. Vsypte mleté lískové ořechy a stěrkou promíchejte.
  • Ve zcela čisté, odmaštěné míse (můžete ji pro jistotu vytřít trochou octa nebo citronové šťávy) začnete šlehat bílky se špetkou soli. Jakmile jsou lehce zpěněné, začněte přisypávat cukr. Šlehejte dál, dokud nemáte krásně lesklý sníh s měkkými špičkami. Ten po třetinách zlehka vmíchejte do čokoládového těsta. Těsto vlijte do formy a poklaďte hruškami. Vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte částečně vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním zlehka pocukrujte, a podávejte dle chuti se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.