Go Back
Tisk
5 from 2 votes

100% žitný kvasový chléb se semínky

Ingredience

Rozkvas

  • 30 g aktivního žitného kvasu
  • 125 g celozrnné žitné mouky
  • 125 g studené vody

Vločková směs

  • 100 g vloček (ovesných, žitných, míchaných,..)
  • 100 g semínek (drcených lněných, slunečnicových, dýňových,...)
  • 200 g studené vody

Finální těsto

  • rozkvas
  • vločková směs
  • 400 g žitné celozrnné nebo žitné chlebové mouky
  • 300 g studené vody
  • 15 g soli

Postup přípravy

Ráno

  • Smíchejte suroviny na rozkvas, přikryjte a nechte alespoň 8 hodin pracovat. Rozkvas zdvojnásobí objem, bude plný bublinek a bude krásně nakysle vonět. Někdy v průběhu dne smíchejte vločky a semínka s vodou a nechte odležet alespoň hodinu.

Odpoledne

  • Připravte si chlebíčkovou formu velikosti 25x10cm a důkladně ji vymažte máslem. Dno můžete vyložit pečicím papírem.
  • Připravte finální těsto. Do mísy dejte rozkvas, semínkovou směs, vodu a sůl a promíchejte. Přidejte mouku a vymíchejte husté mazlavé těsto. Přesuňte do formy a uhlaďte navlhčenou rukou. Posypejte moukou nebo vločkami, přikryjte fólií a nechte několik hodin nakynout. Těsto se zvedne asi o čtvrtinu. Většinou to trvá tak 3-4 hodiny.

Večer

  • Troubu si předehřejte na 230°C. Vložte bochníček, teplotu snižte na 200°C a pečte asi 60-70 minut.
  • Vytáhněte z formy a zkuste, jestli zní dutě. Pokud ano, je hotový. Pokud ne, pečte déle. Přepéct se prakticky nedá, ale může se spálit kůrka, tak případně snižte teplotu.
  • Po upečení nechce zcela vychladnout na mřížce. Krájejte nejdříve po 5 hodinách.