Obrácený fíkový koláč
Ingredience
  • 150 g másla
  • 150 g světlého cukru muscovado
  • 3 vejce
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamomu
  • špetka soli
  • 1 pomeranč, pouze kůra nejlépe bio
  • 2-3 lžíce cukru demerara
  • 8 fíků
Postup
  1. Začněte tím, že si asi hodinu před pečením vytáhnete máslo, vejce a jogurt z lednice, aby vše mělo pokojovou teplotu. Připravte si dortovou formu o průměru 22cm, dno vyložte pečicím papírem a celou formu vymažte máslem.

  2. Troubu si rozehřejte na 170°C (150°C horkovzduch). Mouku, mandlovou mouku, skořici, kardamom, sůl, pečicí prášek a jedlou sodu vsypte do mísy a důkladně promíchejte. 

  3. Máslo a cukr ušlehejte v robotu do pěny, trvá to asi 5 minut. Zatímco se máslo s cukrem šlehají, připravte si fíky. Omyjte je a rozkrojte na polovinu. Na dno dortové formy vyložené papírem, vsypte 2-3 lžíce cukru demerara a na něj vyskládejte fíky, řeznou stranou dolů. Formu odložte a vraťte se k máslovo-cukrové směsi v robotu. Postupně po jednom přidávejte vejce. Vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud i přesto, že jsou vejce pokojové teploty a přidáváte je pomalu, máte dojem, že se máslová hmota sráží, přidejte lžíci suché směsi a pokračujte ve šlehání. Jakmile máte všechna vejce zašlehaná, robot vypněte a vsypte polovinu suché směsi. Zlehka promíchejte a přidejte jogurt a nastrouhanou kůru z pomeranče. Opět promíchejte a nakonec přidejte zbytek suché směsi. Ještě jednou, tentokrát důkladně, vše zamíchejte.

  4. Těsto nalijte na fíky v dortové formě, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 15minut zchladnout ve formě, pak nožem objeďte strany koláče, aby se uvolnil, odstraňte ráfek a koláč překlopte na mřížku. Nechte zcela vychladnout a podávejte s jogurtem, který můžete ještě zlehka navonět pomerančovou vodou nebo skořicí.