Plněné patizonky
Ingredience
  • 6 patizonků
  • 2-3 artyčoky naložené či uvařené
  • 30 g kuskusu
  • 1-2 lžíce pesta
  • 30 g parmezánu nastrouhaného
  • olivový olej
  • citronová kůra
  • česnek
  • sůl
Postup
  1. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Patizonky pořádně omyjte, odkrojte vršek se stopkou a dužinu vydlabejte. Nejlíp to jde kuličkovačem na meloun, ale poslouží i lžička. Dužinu nadrobno nasekejte a na mírném ohni orestujte na trošce oleje. Osolte, a za občasného zamíchání nechte vydusit vodu. Přesuňte do mísy.

  2. Kuskus zalijte vroucí vodou a to tak, aby dosahovala asi půl centimetru nad něj. Zamíchejte, přiklopte a nechte 5 minut nasáknout. Artyčoky nakrájejte nadrobno. Kuskus, artyčoky, pesto a parmezán přidejte k patizonové dužině, vše promíchejte, ochutnejte a dle chuti dosolte nebo přidejte trochu citronové kůry či česneku.

  3. Patizonky zevnitř osolte, naplňte směsí, přiklopte vrškem, trošku přimáčkněte a naskládejte na pekáček vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte asi 15-20 minut, dokud nejsou patisonky měkké. Jak to poznáte? Prostě do nich píchněte. :) Podávejte se salátkem či plátkem chleba jako lehkou večeři pro dva, nebo jak přílohu (třeba ke kuřeti). Hodí se i jako drobný předkrm či chuťovka.