Go Back

Dýňové skořicové rolky

Ingredience

  • 520 g mouky hladká nebo půl napůl hladká s celozrnnou špaldovou
  • 75 g světlého třtinového cukru
  • 21 g droždí
  • 2 vejce
  • 170 g dýňového pyré
  • 100 g másla + další na vymazání formy
  • špetka soli

náplň: 150g másla, 75g javorového sirupu, 75g třtinového cukru, 3 lžičky skořice

    Postup přípravy

    • Všechny ingredience si připravte asi hodinku předem, aby měly pokojovou teplotu. Máslo na těsto rozpusťte a vytáhněte i máslo na náplň, aby změklo. V trošce pyré rozmíchejte droždí a nechte asi 10 minut aktivovat.
    • Přidejte ke zbytku pyré a vmíchejte cukr, vejce a rozpuštěné máslo. Mouku prosejte a společně s tekutými ingrediencemi vypracujte v hladké těsto (v robotu asi 6 minut na nižší rychlost a pak 2-3 minuty na vyšší rychlost; v ruce cca 8-10minut). Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi hodinku, ale záleží na tom, jak máte doma teplo.
    • Mezitím si připravte náplň. Jednoduše třete změklé máslo s cukrem, javorovým sirupem a skořicí, dokud se vše nespojí. Pokud chcete, nachystejte si i nasekané ořechy nebo rozinky naložené v rumu. Ořechy hezky křupou a rozinky pěkně voní, ale rolky jsou skvělé i bez jakéhokoliv luxusu navíc.
    • Vymažte si větší pekáček máslem a troubu rozehřejte na 190°C (170°C horkovzduch). Po vykynutí si těsto rozválejte na jakýs takýs obdélník, pomažte náplní, případně posypejte ořechy či rozinkami a zaviňte. Ne moc pevně, těsto ještě nakyne. Nakrájejte asi 4cm kousky a naskládejte do vymazané formy. Mezi rolkami nechte trošku místa, ať se mají kam rozpínat. 
    • Nechte ještě asi 15-20minut dokynout, pak šoupněte do trouby a pečte asi 20-30 minut. Pokud na povrchu příliš hnědnou, zakryjte alobalem a teplotu snížte na 180°C.
    • Po upečení nechte chvíli zchladnout a vyklopte z pekáčku (pozor na horký cukr!). Pokud to máte rádi mega sladké, tak rolky můžete v americkém stylu potřít polevou utřenou ze 100g krémového sýra, 50g másla a 100g moučkového cukru. A nebo jen zlehka pocukrujte na parádu. A pak už na nic nečekejte a pusťte se do nich! :)