Go Back

Borůvkový koláč s mandlemi a kokosem

Ingredience

  • 190 g mletých mandlí
  • 60 g bio kokosu
  • 75 g celozrnné špaldové mouky
  • 175 g světlého třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g zakysané smetany nebo tučného jogurtu
  • 2 bio citrony pouze kůra
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička sody
  • špetka soli

náplň: 500g borůvek, 50g světlého třtinového cukru, 25g kukuřičného škrobu

    drobenka: 150g špaldové mouky, 50g mletého bio kokosu, 100g másla, 50g sětlého třtinového cukru, 30g mandlových plátků

      Postup přípravy

      • Půl hodinky až hodinku před pečením si z lednice vytáhněte vejce, zakysanou smetanu a máslo na drobenku. Máslo na těsto rozpusťte a nechte zchladnout. Troubu rozehřejte na 180°C/160°C horkovzduch. Menší plech či pekáček si vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
      • Připravte si drobenku. Jednoduše prsty promněte mouku, kokos, cukr a máslo dokud směs nemá konzistenci vlhkého písku. Mandlové plátky nechte zvlášť na závěrečné posypání. Na náplň pouze v míse smíchejte borůvky s cukrem a škrobem.
      • A ani těsto není o nic složitější. Ve velké míse promíchejte špaldovou mouku, mleté mandle, kokos, citronovou kůru, kypřicí prášek a sodu. Zvlášť prošlehejte vejce s cukrem, rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou. Vlijte do suché směsi a vše promíchejte.
      • Těsto rozetřete do pekáčku, na něj poklaďte borůvky a posypte drobenkou a mandlovými plátky. Pečte asi 50 minut, dokud drobenka není zlatavá. Můžete zkusit zapíchnout do středu špejli, ale vzhledem k tomu, že ji stejně vytáhnete celou od borůvek, tento test moc nefunguje.
      • Po vytažení z trouby nechte koláč před krájením alespoň zlehka vychladnout. Koláč můžete jíst teplý nebo studený, ke snídani nebo odpoledne ke kafíčku. V lednici vydrží minimálně 3 dny, ale dá se i zamrazit. A vydrží i přesuny v krabičce, takže si ho klíďo můžete vzít na výlet nebo na chatu. Jako já. :)