Začněte přípravou másla. Nakrájejte jej na kostičky, vložte do rendlíku a pomalu rozpusťte. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Mírně zvyšte plamen a máslo za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud mléčné bílkoviny nezkaramelizují a máslo nevoní po pražených oříšcích. Rozhodně neodcházejte a sledujte jej jako ostříž, snadno se spálí. Jakmile máslo zhnědne, rendlík zchlaďte v ledové vodě, abyste zastavili var. Přelijte do misky a nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. V dostatečném předstihu si z lednice vytáhněte vejce a jogurt.
Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu (25 x 10cm) si vymažte máslem a případně vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a odložte stranou. Banány rozmačkejte vidličkou.
Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozmačkané banány, jogurt, semínka z vanilkového lusku (nebo extrakt) a hnědé máslo. Opět společně prošlehejte. Přidejte mouku a důkladně promíchejte, ale snažte se těsto zbytečně nepřemíchat, aby nebylo tuhé.
Těsto přesuňte do formy a pečte 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli vychladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku. Před krájením nechte zcela vychladnout.