Go Back

Banánový chléb s hnědým máslem

Ingredience

  • 280 g mouky celozrnné špaldové či hladké
  • 90 g světlého muscovado cukru
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • 3-4 přezrálé banány dle velikosti
  • 60 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkový extrakt

Postup přípravy

  • Začněte přípravou másla. Nakrájejte jej na kostičky, vložte do rendlíku a pomalu rozpusťte. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Mírně zvyšte plamen a máslo za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud mléčné bílkoviny nezkaramelizují a máslo nevoní po pražených oříšcích. Rozhodně neodcházejte a sledujte jej jako ostříž, snadno se spálí. Jakmile máslo zhnědne, rendlík zchlaďte v ledové vodě, abyste zastavili var. Přelijte do misky a nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. V dostatečném předstihu si z lednice vytáhněte vejce a jogurt. 
  • Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu (25 x 10cm) si vymažte máslem a případně vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a odložte stranou. Banány rozmačkejte vidličkou. 
  • Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozmačkané banány, jogurt, semínka z vanilkového lusku (nebo extrakt) a hnědé máslo. Opět společně prošlehejte. Přidejte mouku a důkladně promíchejte, ale snažte se těsto zbytečně nepřemíchat, aby nebylo tuhé. 
  • Těsto přesuňte do formy a pečte 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli vychladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku. Před krájením nechte zcela vychladnout.