Go Back

Banánové bábovičky s karamelovým sosíkem

Ingredience

  • 100 g másla
  • 100 g světlého třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 110 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 3 přezrálé banány
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce třtinového rumu
  • máslo na vymazání formiček

Karamelový sosík

  • 200 g cukru krupice
  • 100 g vody
  • 200 g smetany na šlehání
  • 2 lžíce třtinového rumu
  • velká špetka mořské soli

Postup přípravy

  • V dostatečném předstihu si vyndejte z lednice máslo, vejce a zakysanou smetanu, aby mělo všechno pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 180°C (160°C horkovzduch). Formu si vymažte rozpuštěným máslem, případně i vysypejte moukou. Fakt. :) Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte se zakysanou smetanou a rumem. Mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici smíchejte a prosejte. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy a promíchejte.
  • Změklé máslo a cukr ušlehejte v robotu nebo ručním mixérem do pěny. Vejce si rozšlehejte vidličkou a postupně a pomalu je přidejte k našlehanému máslu s cukrem a důkladně zašlehejte. Přidejte banánovou i suchou směs a stěrkou dobře promíchejte.
  • Těsto přesuňte do formy (já si vzala na pomoc pytlík, ale samozřejmě stačí i lžíce) a vložte do trouby. Pečte 25-28minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Zatímco se bábovičky pečou, připravte si karamel. Cukr a vodu rozmíchejte v čistém hrnci (pokud je hrnec třeba trochu mastný, může se stát, že cukr zkrystalizuje) a na středně vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte bez míchání, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje do temně zlatavého odstínu. Nemíchejte, spíš jen sem tam hrncem zakružte. Smetanu ohřejte, ale ne až k bodu varu, ideálně jen tak, aby z ní stoupala pára. Jakmile má karamel barvu, která vám vyhovuje (pokud máte tmavý hrnec a nedokážete barvu karamelu odhadnout, můžete do něj ponořit bílý pečící papír a zkouknout to tak), stáhněte z ohně a pomalu vlijte smetanu. Moc se nenaklánějte se podívat, co se v hrnci děje, protože to pěkně zasyčí a vyvalí se oblak vroucí páry. Vraťte na plotýnku, snižte plamen na minimum a rozmíchejte metličkou. Vařte, dokud není karamelová omáčka hladká a hustá, bude to trvat dvě až tři minutky. Stáhněte a přidejte sůl a rum. Promíchejte metličkou a přelijte do konvičky či džbánečku. Pokud karamel nesníte s bábovičkami hned, skladujte jej v lednici. Ztuhne, ale snadno jej rozehřejete ve vodní lázni, případně i v mikrovlnce.
  • Upečené bábovičky nechte zcela vychladnout ve formě a až poté vyklopte. Pokud byste vyklápěli ještě zatepla, dost možná by se rozpadly. Bábovičky podávejte polité karamelovou omáčkou. Život je prosté krásný...