Go Back

Jarní bruschetty

Počet porcí: 1 krajíc

Ingredience

  • chléb nejlépe světlý kváskový
  • olivový olej extra panenský
  • 5-6 stonků chřestu
  • 75 g ricotty
  • citron
  • parmezán
  • piniové oříšky
  • bazalka
  • 50 g hrášku
  • 30 g fety
  • 30 g krémového sýra nebo hustého jogurtu
  • citron
  • máta
  • kopr

Postup přípravy

  • Připravte si všechny ingredience. Chléb nakrájejte na plátky a opečte. Buď v toastovači nebo na grilovací pánvi, případně pokud chlebů připravujete víc, opečete je klidně v troubě rozehřáté na 180°C. 
  • Na chřestovou bruschettu. Uvařte na páře chřest a jakmile je na skus, slijte jej a vložte do ledové vody, aby se zchladil. Přesuňte na kuchyňskou utěrku a nechte oschnout.  Ricottu osolte a ochuťte citronovou kůrou a pár kapkami šťávy. Ochutnejte, případně dosolte a dokyselte. Směsí potřete opečený chleba, nahoru položte chřest, ozdobte hoblinkami či strouhaným parmezánem, piniovými oříšky (můžete je předem opražit pro zvýraznění chuti) a pár lístky bazalky. Zakápněte olivovým olejem a hned podávejte. 
  • Na hráškovou bruschettu. Hrášek povařte na páře nebo ve vroucí vodě, stačí asi minuta. Zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Rozmačkejte v misce, přidejte nadrobenou fetu, jogurt či krémový sýr, pár kapek citronu a nasekanou mátu a kopr dle chuti. Nemusíte solit, feta je slaná dost, ale ochutnejte a dolaďte dle vašich preferencí. Směsí potřete opečený chléb a hned podávejte.