V ideálním případě si přípravu dortu rozdělte do dvou dnů. První den upečte korpus, připravte lemon curd, borůvkový džem a dekorace. Další den pak dokončete krém, dort sestavte a dozdobte.
Na korpus vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice máslo a vejce. Smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek a společně prosejte. Zvlášť prosejte cukr. Troubu si předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C). Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem. Změklé máslo ušlehejte s cukrem do pěny. Po jednom přidejte vajíčka a vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud se směs začne trochu srážet, přidejte lžíci mouky. Přidejte na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Do směsi vmíchejte prosátou mouku, důkladně promíchejte stěrkou a přesuňte do připravené formy. Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce, odřízněte z formy, zabalte do fólie či alobalu a nechte přes noc v lednici.
Dále připravte lemon curd. Ze střední části dvou citronu ukrojte několik hezkých plátků, opatrně vytáhněte pecky a odložte stranou. Ze zbylého citronu oloupejte kůru (jen žlutou část) a všechny tři citrony vymačkejte. Měli byste dostat zhruba 100ml šťávy. Šťávu v misce smíchejte s kůrou a cukrem, postavte nad mírně bublající vodní lázeň a nechte zhruba půl hodinky infuzovat. Vajíčka prošlehejte v jiné misce, přes síto na ně proceďte citronovou směs, znovu prošlehejte a vraťte nad vodní lázeň. Za stálého promíchávání stěrkou uvařte do hustého krému (opatrně, ať se nesrazí). Krém propasírujte do čisté misky, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Krém přetáhněte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
Na borůvkový džem povařte borůvky s cukrem. Stačí jen chvíli, dokud nepustí šťávu. Odstavte z plotny, přidejte agar, promíchejte, vraťte na plotnu a znovu přiveďte k varu. Přelijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Přikryjte a uložte do lednice.
A poslední co vás čeká první den je dekorace v podobě kandovaného citronu. V rendlíku smíchejte cukr a vodu v poměru 1:1. Množství záleží na velikosti rendlíku, měli byste v něm mít asi 3 cm tekutiny. Přiveďte k varu, ztlumte, aby sirup jen mírně bublal a vložte citronové plátky, které jste si odložili při přípravě lemon curd. Pomalu vařte asi hodinu, dokud nezprůhlední. Čas je jen orientační, záleží na intenzitě varu a především na síle plátků. Hotové citronové plátky vytáhněte děrovanou lžící či pinzetou, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte do dalšího dne v teple proschnout. Sirup nechte trochu zchladnou a přidejte snítku či dvě rozmarýnu. Nechte do dalšího dne infuzovat.
Další den už dort jen sestavíte a ozdobíte. Korpus na dvakrát prořízněte, abyste dostali tři stejně silné pláty. Na krém vyšlehejte 500g mascarpone a 250g lemon curd do pevného krému. Opatrně, ať krém nepřešleháte. Do citronovo-rozmarýnového sirupu přidejte lžíci či dvě ginu.
Na servírovací talíř položte první plát dortu (můžete jej přilepit trochou krému), navlhčete sirupem (nejlépe to jde silným štětcem), potřete polovinou borůvkového džemu, pak zhruba třetinou krému a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět navlhčete sirupem, potřete zbylým borůvkovým džemem, další třetinou krému a přiklopte posledním korpusovým plátem. Opět pokropte trochou sirupu a dort zvrchu i ze stran pomažte zbylým krémem. Krém uhlaďte tak, aby byl korpus po stranách vidět.
Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a nakonec dozdobte čerstvými borůvkami, kandovaným citronem, snítkami rozmarýnu a případně i kvetoucího tymiánu.