Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Citronový dort s borůvkami a rozmarýnem

Ingredience

Victoria sponge

  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • 5 vajec
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • kůra z jednoho citronu

Lemon curd mascarpone krém

  • 3 citrony (šťáva ze 3, kůra z 1)
  • 150 g cukru
  • 150 g vajec asi 3 vejce
  • 50 g másla
  • 500 g mascarpone

Borůvkový džem

  • 200 g borůvek nejlépe lesních
  • 20 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky agaru

Dekorace a dokončení

  • cukr krupice
  • čerstvý rozmarýn a tymián
  • čerstvé borůvky
  • 1-2 lžíce kvalitního ginu

Postup přípravy

  • V ideálním případě si přípravu dortu rozdělte do dvou dnů. První den upečte korpus, připravte lemon curd, borůvkový džem a dekorace. Další den pak dokončete krém, dort sestavte a dozdobte.
  • Na korpus vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice máslo a vejce. Smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek a společně prosejte. Zvlášť prosejte cukr. Troubu si předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C). Připravte si 20cm kruhovou formu a dno vyložte pečicím papírem. Změklé máslo ušlehejte s cukrem do pěny. Po jednom přidejte vajíčka a vždy počkejte, až se zcela zašlehají. Pokud se směs začne trochu srážet, přidejte lžíci mouky. Přidejte na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Do směsi vmíchejte prosátou mouku, důkladně promíchejte stěrkou a přesuňte do připravené formy. Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce, odřízněte z formy, zabalte do fólie či alobalu a nechte přes noc v lednici.
  • Dále připravte lemon curd. Ze střední části dvou citronu ukrojte několik hezkých plátků, opatrně vytáhněte pecky a odložte stranou. Ze zbylého citronu oloupejte kůru (jen žlutou část) a všechny tři citrony vymačkejte. Měli byste dostat zhruba 100ml šťávy. Šťávu v misce smíchejte s kůrou a cukrem, postavte nad mírně bublající vodní lázeň a nechte zhruba půl hodinky infuzovat. Vajíčka prošlehejte v jiné misce, přes síto na ně proceďte citronovou směs, znovu prošlehejte a vraťte nad vodní lázeň. Za stálého promíchávání stěrkou uvařte do hustého krému (opatrně, ať se nesrazí). Krém propasírujte do čisté misky, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Krém přetáhněte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
  • Na borůvkový džem povařte borůvky s cukrem. Stačí jen chvíli, dokud nepustí šťávu. Odstavte z plotny, přidejte agar, promíchejte, vraťte na plotnu a znovu přiveďte k varu. Přelijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Přikryjte a uložte do lednice.
  • A poslední co vás čeká první den je dekorace v podobě kandovaného citronu. V rendlíku smíchejte cukr a vodu v poměru 1:1. Množství záleží na velikosti rendlíku, měli byste v něm mít asi 3 cm tekutiny. Přiveďte k varu, ztlumte, aby sirup jen mírně bublal a vložte citronové plátky, které jste si odložili při přípravě lemon curd. Pomalu vařte asi hodinu, dokud nezprůhlední. Čas je jen orientační, záleží na intenzitě varu a především na síle plátků. Hotové citronové plátky vytáhněte děrovanou lžící či pinzetou, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte do dalšího dne v teple proschnout. Sirup nechte trochu zchladnou a přidejte snítku či dvě rozmarýnu. Nechte do dalšího dne infuzovat.
  • Další den už dort jen sestavíte a ozdobíte. Korpus na dvakrát prořízněte, abyste dostali tři stejně silné pláty. Na krém vyšlehejte 500g mascarpone a 250g lemon curd do pevného krému. Opatrně, ať krém nepřešleháte. Do citronovo-rozmarýnového sirupu přidejte lžíci či dvě ginu.
  • Na servírovací talíř položte první plát dortu (můžete jej přilepit trochou krému), navlhčete sirupem (nejlépe to jde silným štětcem), potřete polovinou borůvkového džemu, pak zhruba třetinou krému a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět navlhčete sirupem, potřete zbylým borůvkovým džemem, další třetinou krému a přiklopte posledním korpusovým plátem. Opět pokropte trochou sirupu a dort zvrchu i ze stran pomažte zbylým krémem. Krém uhlaďte tak, aby byl korpus po stranách vidět.
  • Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a nakonec dozdobte čerstvými borůvkami, kandovaným citronem, snítkami rozmarýnu a případně i kvetoucího tymiánu.