Jahodový dort s kokosovým krémem
Ingredience
Mandlový korpus
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice nebo jemného třtinového cukru
  • 5 vajec
  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku nejlépe bio
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g kokosového másla
  • 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu nebo cukru moučka
Džem
  • 300 g jahod
  • 30-50 ml javorového, kokosového nebo agáve sirupu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička agaru
Sněhové pusinky
  • 1 bílek
  • 60 g cukru krupice
Na sestavení a dozdobení
  • 30 ml malibu
  • čerstvé jahody
  • máta či jiná bylinka, případně jedlé květy
Postup
  1. Začněte s přípravou den před podáváním dortu. Upečte korpus, uvařte džem a připravte pusinky. Další den už jen připravíte krém, dort sestavíte a dozdobíte.

Korpus
  1. Na korpus vytáhněte z lednice máslo a vejce a nechte je alespoň hodinu v pokojové teplotě. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně prosejte. Připravte si formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C (horkovzduch 140°C).

  2. Změklé máslo a cukr míchejte střední rychlostí v robotu s K-nádstavcem nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny, trvá to minimálně 10 minut, klidně i víc. Po jednom přidejte vejce a vždy nechte zcela zašlehat. Robot vypněte a nadvakrát vetřete směs mouky a mandlové mouky. Hotové těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

  3. Korpus nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte a do dalšího dne uložte do lednice.

Jahodový džem
  1. Jahody očistěte, nakrájejte na větší kousky a vsypte do malého rendlíku. Přidejte sladidlo a citronovou šťávu a na mírném plameni přiveďte k varu. Chvilku povařte, aby jahody změkly. Kapku džemu ochutnejte a případně přislaďte. Stáhněte z ohně, přidejte agar, promíchejte a vraťte na plotnu. Znovu přiveďte k varu a vařte asi 30 sekund. Vlijte do misky a za občasného promíchání nechte vychladnout. Uložte do lednice.

Sněhové pusinky
  1. Do čisté odmaštěné misky dejte bílek a cukr. Postavte na vodní lázeň a za občasného promíchání nahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs sundejte z lázně a ušlehejte do pevného sněhu. Připravte si zdobicí sáček s hvězdicovým nádstavcem a sníh do něj přesuňte. Na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou stříkejte pusinky různých velikostí. Sušte přes noc v sušičce na ovoce nebo v troubě zapnuté na minimum. Nechte zcela vychladnout a sloupněte z podložky. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Krém
  1. Kokosové máslo rozmíchejte se sladidlem a smetanou. Lépe to jde, když smetanu přidáváte po částech, asi natřikrát. Tuto směs pak promíchejte s mascarpone a pokud je řidší, trošku opatrně našlehejte. Krém nebude zcela hladký kvůli struktuře kokosového krému, ale přílišným šleháním by se mohl navíc srazit. Proto je namístě opatrnost. :) Asi 3 lžíce krému si odložte do misky a zbytek přesuňte do zdobicího pytlíku s hladkou špičkou.

Sestavení a dozdobení
  1. Korpus vytáhněte z lednice, seřízněte případné nerovnosti a rozkrojte na tři pláty. Připravte si malibu, jahodový džem a kokosový krém. První plát korpusu položte na servírovací talíř, pokropte malibu, vytvořte si na okraji malý ráfek z kokosového krému (proto jej máte v pytlíku, líp se s ním pak pracuje) a zbytek vyplňte polovinou jahodového džemu. Džem zakryjte dalším krémem a přiklopte druhým plátem korpusu. Opět pokropte malibu, vytvořte ráfek z krému a potřete druhou polovinou džemu a částí krému. Přiklopte posledním plátem korpusu, opět pokropte trochou malibu a celý dort obmažte zbytkem krému. Čistý krém v misce máte pro případné dodělávky a opravy. :)

  2. Dort nechte chvíli ztuhnout v lednici a těsně před podáváním dozdobte čerstvými jahodami, sněhovými pusinkami a mátou.