Špaldové scones s čerstvým jahodovým džemem
Ingredience
Scones
  • 450 g celozrnné špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 100 g másla
  • 50 g jemného třtinového cukru
  • 250 g podmáslí
Džem
  • 500 g jahod čerstvých či mražených
  • 50 g javorového sirupu, medu či agáve sirupu
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžička agaru
  • 2 lžíce chia semínek
  • špetka soli
  • půl lusku vanilky
K podávání
  • clotted cream nebo mascarpone
Postup
  1. Začněte přípravou džemu, ideálně den předem. Jahody omyjte, odkrojte stopky a nakrájejte na větší kousky. Vložte do rendlíku, přidejte vybrané sladidlo, citronovou šťávu, vanilku (vyškráblá semínka i lusk) a sůl a přiveďte k varu. Ztlumte na mírný var a vařte asi 5 minut, dokud jahody nezměknou. Přidejte agar a znovu přiveďte k varu. Odstavte, přidejte chia semínka a přelijte do čisté, horkou vodou vymyté misky či skleničky. Přikryjte a nechte zcela vychladnout.

  2. Na scones si připravte veškeré ingredience, kulaté vykrajovátko o průměru 6cm, plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 200°C (horkovzduch 180°C). Mouku prosijte do velké mísy, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a cukr a promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a špičkami prstů zpracujte v drobenku připomínající vlhký písek. Přilejte podmáslí a nožem promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a několika rychlými pohyby těsto zpracujte dohromady. Scones se nesmí hníst, hotové bochánky by pak byly tuhé. Těsto nemusí být vyloženě hladké, pouze musí držet pohromadě, takže si nedělejte starosti pokud vypadá poněkud neupraveně. Vyválejte na tloušťku 4cm a vykrojte kolečka. Zbytek těsta spojte dohromady, ale opět jen opatrně a příliš nehněťte. Znovu vyválejte a vykrojte. Mělo by vám vyjít zhruba 10-12 bochánků. Poskládejte je na plech, vložte do trouby a pečte asi 12 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé.

  3. Hotové scones přesuňte na mřížku, nechte trošku vychladnout a podávejte s clotted cream či mascarpone, džemem a samozřejmě s čajem, nejlépe černým s mlékem. Scones jsou nejlepší v den upečení, nejlépe ještě teplé, ale vydrží i do druhého dne, jen je pak chvíli prohřejte v troubě.