Go Back

Banánové muffiny s borůvkami

Ingredience

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček plus další na posypání
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • špetka skořice
  • 3 přezrálé banány
  • 50 g jemného třtinového cukru
  • 250 g podmáslí
  • 50 g olivového oleje
  • 2 vejce
  • 150 g borůvek

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 210°C (horkovzduch 190°C). Připravte si formu na 12 muffinů a vyložte ji papírovými košíčky.
  • Ve velké míse promíchejte mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl, vanilku a skořici. V jiné míse rozmačkejte banány, přidejte vejce, podmáslí, olej a cukr. Směs prošlehejte (stačí vidličkou) a přilijte k suché směsi. Rychle promíchejte (nepřemíchejte, aby muffiny nebyly tuhé) a přidejte borůvky. Stěrkou znovu opatrně promíchejte, aby se borůvky moc nerozmačkaly. Lžící či zdobicím pytlíkem těsto rozdělte do muffinových košíčků.
  • Pečte 5 minut, pak teplotu snižte na 190°C (horkovzduch 170°C) a pečte dalších 15 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.