Go Back

Vánočka

Ingredience

  • 500 g hladké mouky nebo půl napůl s celozrnnou špaldovou
  • 200 ml mléka
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
  • špetka soli
  • sekané mandle
  • vejce na potření

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte hodinu až dvě předem. Připravte si kvásek. Polovinu mléka ohřejte zhruba na 35°C (když do něj ponoříte prst, nebude teplé ani studené), rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít, dokud se netvoří bublinky (trvá to asi 15minut). Mouku prosejte do mísy robotu, přidejte špetku soli a nastrouhanou kůru.
  • Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Společně s kváskem přidejte k mouce a promíchejte. Přidejte velmi měkké máslo a na nejnižší rychlost míchejte v robotu s hnětacím hákem asi 8 minut. Těsto vytáhněte z robotu a finálně prohněťte v ruce, aby bylo krásně hladké a sametové. Vložte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete těsto i na povrchu a vložte do lednice, kde těsto necháte přes noc kynou.
  • Ráno těsto vytáhněte, prohněťte (pokud chcete, přidejte rozinky namočené v rumu) a nechte znovu hodinu až dvě kynout.
  • Těsto zvažte a rozdělte na 8 dílů. Vyválejte bochánky, přikryjte a nechte 10 minut odpočívat. Jeden bochánek rozdělte napůl. Vyválejte 9 pramenů (7 silnějších a 2 tenčí).
  • Ze čtyř pramenů upleťte spodní patro. Začněte od středu. Dva vnitřní prameny překřižte přes sebe a pak levý krajní pramen propleťte mezi všemi prameny.
  • Pak opět vezměte pramen, který je na kraji nalevo a propleťte jej mezi všemi prameny. Pokračujte vždy odleva, dokud nedopletete jednu stranu. Konec zastrčte pod pletenec.
  • Pramen otočte a opět odleva propleťte krajní pramen vždy mezi ostatními třemi.
  • Pokračujte vždy propletením levého krajního pramenu mezi ostatními třemi. Konce zastrčte pod sebe.
  • Ze třech dalších pramenů spleťte prostřední patro, jako klasický cop, jen doporučuju začít od středu. Nakonec ze dvou tenkých pramenů spleťte horní patro.
  • Spodní patro přeneste na plech vyložený pečicím papírem, lehce zmáčkněte a usaďte na něj prostřední patro. Pokud chcete, prosypte rozinkami či mandlemi.
  • Opět trochu stlačte a nahoru posaďte horní patro. Potřete žloutkem rozmíchaným s kapkou vody a špetkou soli a cukru. Posypte mandlemi. Před závěrečným kynutím to děláte proto, že když vejcem potíráte už vykynutou nebo nedej bože lehce překynutou vánočku, tak mnohem víc hrozí, že vám splaskne. Spíchněte pár špejlemi a hotovou vánočku nechte zhruba hodinu kynout, dokud nezvětší objem zhruba o třetinu.
  • Troubu si včas předehřejte na 190°C (nepoužívejte horkovzduch). Vykynutou vánočku vložte do trouby, teplotu snižte na 165°C a pečte asi 45-55 minut. Pokud příliš tmavne (což je skoro vždycky), přikryjte ji alobalem.
  • Upečenou vánočku přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pokud chcete, pocukrujte.