Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Dýňový koláč s krémovým sýrem

Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • po půl lžičce mletého kardamomu a zázvoru
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 100 g mrkve jemně nastrouhané
  • 400 g dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 150 g neutrálního oleje
  • 200 g světlého cukru muscovado

Krémová vrstva

  • 150 g krémového sýra či žervé
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 175°C. Připravte si pekáček 20x30cm a vyložte jej pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte obě mouky, koření, jedlou sodu a špetku soli. V jiné míse promixujte dýňové pyré, cukr, vejce a olej. Přidejte pomerančovou kůru a jemně nastrouhanou mrkev a promíchejte. Na naplň smíchejte krémový sýr, pomerančovou šťávu a javorový sirup a utřete do hladkého krému.
  • Přelijte dýňovou směs do mísy s moukou a stěrkou promíchejte. Nalijte do pekáčku a uhlaďte. Lžící poklaďte náplní z krémového sýra a nožem vytvořte mramorování. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu (miřte mimo krémovou vrstvu) nevyjde téměř čistá.
  • Nechte chvilku zchladnout v pekáčku pak přeneste na mřížku a nechte vychladnout úplně. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a uchovávejte v lednici.