Go Back

Špaldový irský chléb

Počet porcí: 1 chléb (nebo 6 houstiček)

Ingredience

  • 175 g celozrnné špaldové mouky
  • 175 g hladké špaldové mouky
  • 7 g soli
  • 7 g jedlé sody
  • 280 g podmáslí (nebo řídkého jogurtu)

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Do velké mísy vsypte obě mouky, sůl a jedlou sodu a dobře promíchejte. Pracovní plochu si lehce podsypejte moukou
  • V míse s moukou si vytvořte důlek a do něj vlijte podmáslí. Příborovým nožem či cukrářskou kartou rychle zpracujte, vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a jen velmi zlehka propracujte, aby bylo těsto kompaktní. Hněťte co nejkratší dobu, aby chléb nebyl zbytečně tuhý.
  • Vytvarujte bochníček, položte na plech a ostrým nožem nařízněte do kříže. Pečtě 30-35 minut, dokud chleba po zaklepání na spodní stranu nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.