Go Back

Sýrové tyčky

Počet porcí: 12 tyčinek

Ingredience

  • 360 g chlebové pšeničné mouky
  • 7 g soli
  • 7 g droždí
  • 200 g vody
  • 20 g olivového oleje
  • 100-200 g sýra (gouda, eidam, ementál, ...)

Postup přípravy

  • Mouku dejte do velké mísy a přidejte sůl. Promíchejte. Droždí rozpusťte ve vodě a společně s olivovým olejem přilijte k mouce a vypracujte hladké těsto. Pokud těsto zpracováváte v robotu, míchejte na nízkou rychlost asi 6 minut a pak krátce propracujte v ruce. Pokud těsto zpracováváte v ruce, hněťte asi 8 minut, pomáhejte si kartou, ale nepřisypávejte mouku.
  • Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a dejte přes noc do lednice. Další den těsto rozválejte na obdélník, posypte strouhaným sýrem, lehce zatlačte válečkem a přeložte na třetiny. Opět trošku rozválejte a rozkrájejte na 12 kousků.
  • Kousky zatočte a rozložte na dva plechy. Můžete posypat dalším sýrem. Zakryjte utěrkou či fólií a nechte ještě půl hodinky kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 220°C.
  • Vykynuté sýrové tyčinky vložte do trouby a pečte asi 18-20 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.