Go Back

Salát s pečenou hlívou a rajčaty a pošírovaným vejcem

Ingredience

  • 200 g baby špenátu
  • 200 g cherry rajčat
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 150 g zelených fazolek (klidně mražených)
  • 2 vejce
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • mořská sůl, případně pepř

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 200°C (180°C horkovzduch). Hlívu natrhejte na menší kousky, rajčátka překrájejte, obojí dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte, případně opepřete. Promíchejte a rajčátka obraťte řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Nechte zchladnout.
  • Fazolky oblanšírujte ve vroucí osolené vodě (asi 1-2 minuty, jen aby zůstaly na skus), zceďte a propláchněte co nejstudenější vodou. Nechte okapat. Špenát omyjte a osušte.
  • Připravte si pošírované vejce. Vodu osolte a přiveďte k varu, stáhněte jen na mírný var (po stěnách hrnce půjdou malinké bublinky). Vejce vyklepněte do děrované lžíce, nechte odkapat tekutý bílek a opatrně vložte do vroucí vody. Vařte 4 minuty.
  • Smíchejte špenát s fazolkami, zakápněte olivovým olejem, osolte, promíchejte a rozdělte na dva talíře. Poklaďte pečenou hlívou a rajčátky, zakápněte citronovou šťávou a nahoru položte pošírované vejce.