Go Back

Paella s mořskými plody

Počet porcí: 4 štědré porce

Ingredience

  • 1 cibule
  • 2 papriky nejlépe červená a žlutá
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 100 g choriza
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 1 sklenka suchého bílého vína
  • 16 velkých krevet
  • 16 slávek
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • špetka šafránu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • rybí či zeleninový vývar na podlití
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte zeleninu, abyste ji měli pěkně po ruce. Cibuli nakrájejte najemno a papriku nahrubo. Česnek nadrťte. Nakrájejte si i chorizo. Podélně jej rozkrojte na čtyři díly a pak asi na centimetrové kousky.
  • Na velké pánvi zlehka rozehřejte asi lžíci či dvě olivového oleje. Vsypte cibuli, plamen ztlumte na minimum a nechte cibulku zesklovatět (můžete trošku posolit a přiklopit pokličkou, aby to šlo rychleji). Přidejte nakrájenou papriku a chorizo, trošku zvyšte plamen a společně několik minut orestujte. Přidejte česnek a restujte ještě minutu. Zasypte uzenou paprikou, zamíchejte a přilijte víno. Nechte zredukovat asi na polovinu.
  • Vsypte rýži, přilijte plechovku rajčat a jednu a půl plechovky vývaru či vody. Zamíchejte a přiveďte k varu. Ztlumte, aby rýže jen zlehka probublávala a vařte asi 15 minut, dokud rýže nebude téměř hotová. Sem tam promíchejte.
  • Do rýže vyskládejte krevety a slávky, přiklopte a vařte 3-4 minuty, dokud se slávky neotevřou a krevety nezrůžoví. Vsypte hrášek, přiklopte a ještě minutu prohřejte.
  • Podávejte s citronem a nasekanou petrželkou.