Go Back

Rozinkové šneky

Počet porcí: 18 šneků

Ingredience

  • 1 dávka plundrového těsta
  • vejce na potření
  • cukrový sirup (100ml vody a 100g cukru) na potření není nutné

Cukrářský krém

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 75-80 g žloutků 4-5 žloutků
  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 20 g hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk

Rozinky

  • 100 g rozinek
  • rum či černý čaj na namočení

Postup přípravy

  • Den před přípravou rolek propláchněte rozinky a zalijte je rumem či černým čajem. Odložte a nechte minimálně přes noc nasáknout.
  • Připravte si cukrářský krém (klidně taky den předem). Vanilkový lusk rozkrojte a vyškrábněte semínka. Lusk i semínka vložte do mléka a zahřejte zhruba na 80°C (kouří se z něj, ale nevaří). Prosejte mouku se škrobem. Žloutky prošlehejte s cukrem, vsypte mouku se škrobem a znovu zamíchejte metličkou. Polovinu mléka vlijte ke žloutkům. Rozšlehejte a přes síto vlijte zpět do hrnce ke zbytku mléka. Na stálého šlehání metličkou vařte, dokud krém nezhoustne. Ochutnejte, jestli v něm není cítit syrová mouka a škrob. Pokud ano, vařte o chvilku déle. Jakmile je krém hustý a chuťově dobrý, přelijte jej na tác či do misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii. Nechte zcela vychladnout. Pokud jej připravujete den předem, dejte jej po vychladnutí do lednice. Po vychladnutí jej prošlehejte metličkou dohladka.  
  • Těsto rozválejte na obdélník asi 50x30 cm. Po celé ploše krom 3cm na jedné ze širších stran potřete cukrářským krémem. Zceďte rozinky a rovnoměrně jimi posypte cukrářský krém. Stranu, kde je nepotřený pás zarovnejte ostrým nožem a volné těsto potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pevně zarolujte, odkrojte okraje a nakrájejte na 18 částí (nejdřív na třetiny, ty pak na poloviny a jakmile budete mít šest kusů, tak každý rozkrojíte na tři).
  • Vyskládejte na plech, přikryjte a nechte kynout asi hodinu až dvě, dokud rolky nezdvojnásobí objem.
  • Pečte na 200°C asi 16-18 minut dozlatova. Po vytáhnutí z trouby můžete potřít cukrovým sirupem. Ten připravíte jednoduše tak, že do rendlíku vložíte cukr a vodu a přivedete k varu (můžete přidat i citrusovou kůru, vanilku či po odstavení z plotny trochu alkoholu). Rolky nechte vychladnout na mřížce.