Všechny ingredience (máslo, vejce, jogurt) si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Připravte si kulatou formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem.
Troubu rozehřejte na 160°C. Máslo a 100g cukru utřete v robotu se šlehacím nádstavcem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky a šlehejte dál asi 5 minut. Nakonec vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a vodu z pomerančovým květů. Mandlovou mouku smíchejte s polentou, kypřicím práškem a špetkou soli a prosejte.
V čisté míse začněte šlehat bílky. Postupně přisypte zbylý cukr a ušlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu vmíchejte mandlovo-polentovou směs a zlehka zatřete. Nakonec nadvakrát přidejte sníh z bílků a opatrně promíchejte, abyste neztratili objem.
Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte 50-60minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Zatímco se dort peče, připravte si sirup. Vodu, cukr, rozdrcené kardamomové tobolky a skořici vložte do malého rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte pomerančovou šťávu.
Upečený koláč potřete z vrchu sirupem a nechte vychladnout na mřížce. Vyřízněte z formy a ohřátým sirupem potřete i boky. Podávejte se šlehačkou či zakysanou smetanou a pistáciemi.