Go Back

Polentový koláč

Počet porcí: 12 porcí

Ingredience

  • 100 g másla
  • 170 g cukru demerara
  • 3 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g polenty
  • 100 g tučného jogurt
  • kůra ze 2 pomerančů
  • 1 lžička vody z pomerančových květů
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Na sirup

  • 50 g vody
  • 50 g cukru demerara
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2 tobolky kardamomu
  • 1 svitek skořice

K podávání

  • smetana ušlehaná do polotuha (nebo zakysaná smetana)
  • drcené pistácie

Postup přípravy

  • Všechny ingredience (máslo, vejce, jogurt) si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Připravte si kulatou formu o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem.
  • Troubu rozehřejte na 160°C. Máslo a 100g cukru utřete v robotu se šlehacím nádstavcem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky a šlehejte dál asi 5 minut. Nakonec vmíchejte jogurt, pomerančovou kůru a vodu z pomerančovým květů. Mandlovou mouku smíchejte s polentou, kypřicím práškem a špetkou soli a prosejte.
  • V čisté míse začněte šlehat bílky. Postupně přisypte zbylý cukr a ušlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu vmíchejte mandlovo-polentovou směs a zlehka zatřete. Nakonec nadvakrát přidejte sníh z bílků a opatrně promíchejte, abyste neztratili objem.
  • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte 50-60minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Zatímco se dort peče, připravte si sirup. Vodu, cukr, rozdrcené kardamomové tobolky a skořici vložte do malého rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte pomerančovou šťávu.
  • Upečený koláč potřete z vrchu sirupem a nechte vychladnout na mřížce. Vyřízněte z formy a ohřátým sirupem potřete i boky. Podávejte se šlehačkou či zakysanou smetanou a pistáciemi.