Go Back

Banánový dort s arašídovým krémem

Ingredience

Korpus

  • 310 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g másla
  • 5 vajec
  • 650 g přezrálých banánů
  • 165 g zakysané smetany
  • 12 g kypřicího prášku
  • 6 g jedlé sody
  • špetka soli
  • vanilka (1/2 lžičky extraktu nebo semínka z 1/2 lusku)

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 500 g krémového sýra
  • 200 g jemného arašídového másla
  • 75 g medu nebo agáve sirupu

Karamelizované arašídy

  • 100 g nesolených arašídů
  • 100 g cukru
  • 100 g vody

Na dokončení a ozdobu

  • kvalitní třtinový rum
  • banán

Postup přípravy

  • Začněte přípravou karamelizovaných arašídů. Vodu a cukr smíchejte v malém rendlíku, přiveďte k varu a přidejte arašídy. Stáhněte na minimum a vařte asi 20 minut. Zceďte, rozložte na plech a pečte asi 10 minut na 160°C. Kontrolujte, snadno se spálí. Hotové karamelizované arašídy nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
  • Pokračujte přípravou korpusu. Nejprve si připravte hnědé máslo. Máslo rozpusťte v rendlíku a pomalu vařte, dokud se neopaří všechna voda a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Máslo se pak rozvoní jako lískové oříšky. Neodcházejte, máslo se snadno spálí. Jakmile je hotovo, přelijte do kovové misky a nechte zchladnout. Z lednice si vytáhněte vejce a zakysanou smetanu.
  • Připravte si dva ráfky o velikosti 18cm a dna vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C. Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ve jiné míse rozmixujte banán, cukr, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a hnědé máslo. Do směsi prosejte moučnou směs a zlehka promíchejte.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout. Můžete nechat vychladit v lednici.
  • Na krém jednoduše smíchejte všechny ingredience ve větší míse a opatrně vyšlehejte do pevného hladkého krému. Trvá to jen chvilku. Část krému si dejte do zdobicího pytlíku s řezanou špičkou.
  • Každý korpus rozkrojte na polovinu. Všechny rozkrojené plochy pokapejte rumem. Vrstvěte střídavě s krémem tak, že dáte první korpus spodkem dolů a zakončíte druhým korpusem spodkem nahoru. Celý dort obmažte zbytkem krému a zarovnejte kartou.
  • Po krajích dortu nastříkejte pusinky z krému a ozdobte nakrájeným banánem a karamelizovanými arašídy.