Začněte přípravou karamelizovaných arašídů. Vodu a cukr smíchejte v malém rendlíku, přiveďte k varu a přidejte arašídy. Stáhněte na minimum a vařte asi 20 minut. Zceďte, rozložte na plech a pečte asi 10 minut na 160°C. Kontrolujte, snadno se spálí. Hotové karamelizované arašídy nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Pokračujte přípravou korpusu. Nejprve si připravte hnědé máslo. Máslo rozpusťte v rendlíku a pomalu vařte, dokud se neopaří všechna voda a mléčné bílkoviny nezkaramelizují. Máslo se pak rozvoní jako lískové oříšky. Neodcházejte, máslo se snadno spálí. Jakmile je hotovo, přelijte do kovové misky a nechte zchladnout. Z lednice si vytáhněte vejce a zakysanou smetanu.
Připravte si dva ráfky o velikosti 18cm a dna vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C. Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ve jiné míse rozmixujte banán, cukr, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a hnědé máslo. Do směsi prosejte moučnou směs a zlehka promíchejte.
Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout. Můžete nechat vychladit v lednici.
Na krém jednoduše smíchejte všechny ingredience ve větší míse a opatrně vyšlehejte do pevného hladkého krému. Trvá to jen chvilku. Část krému si dejte do zdobicího pytlíku s řezanou špičkou.
Každý korpus rozkrojte na polovinu. Všechny rozkrojené plochy pokapejte rumem. Vrstvěte střídavě s krémem tak, že dáte první korpus spodkem dolů a zakončíte druhým korpusem spodkem nahoru. Celý dort obmažte zbytkem krému a zarovnejte kartou.
Po krajích dortu nastříkejte pusinky z krému a ozdobte nakrájeným banánem a karamelizovanými arašídy.