Go Back

Hruškový koláč s ořechy

Ingredience

Křehké těsto

  • 200 g pohankové mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 30 g sucanatu
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 125 g másla
  • 75 g sucanatu
  • 2 bílky
  • 1 vejce
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky skořice

Na ozdobu

  • 2-3 hrušky
  • 25 g mandlových lupínků

Postup přípravy

  • Začněte přípravou křehkého těsta. Do mísy prosejte pohankovou a mandlovou mouku, špetku soli a sucanat. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přidejte žloutky a kartou zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte, zploštěte a nechte hodinu odpočinout v lednici.
  • Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jadřince. Vložte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby byly ponořeny, a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout. Nakrájejte na plátky, podélně nebo napříč, nebo nakrojte do vějířku.
  • Na ořechovou náplň si vše vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice, aby ingredience měly pokojovou teplotu. Utřete změklé máslo se sucanatem a posupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, vlašské ořechy a skořici a stěrkou promíchejte.
  • Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu zlehka poprašte pohankovou moukou a těsto rozválejte na tloušťku 3-4mm. Opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 28cm. Těsto upěchujte do formy a případně zaplácněte trhliny. :) Odkrojte okraje.
  • Na těsto rozetřete ořechovou náplň a na ni rozložte hrušky. Posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
  • Nechte vychladnout a pokud chcete, před podáváním poprašte moučkovým cukrem.