Začněte přípravou křehkého těsta. Do mísy prosejte pohankovou a mandlovou mouku, špetku soli a sucanat. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přidejte žloutky a kartou zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte, zploštěte a nechte hodinu odpočinout v lednici.
Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jadřince. Vložte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby byly ponořeny, a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout. Nakrájejte na plátky, podélně nebo napříč, nebo nakrojte do vějířku.
Na ořechovou náplň si vše vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice, aby ingredience měly pokojovou teplotu. Utřete změklé máslo se sucanatem a posupně zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku, vlašské ořechy a skořici a stěrkou promíchejte.
Troubu rozehřejte na 175°C. Těsto vytáhněte z lednice, pracovní plochu zlehka poprašte pohankovou moukou a těsto rozválejte na tloušťku 3-4mm. Opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 28cm. Těsto upěchujte do formy a případně zaplácněte trhliny. :) Odkrojte okraje.
Na těsto rozetřete ořechovou náplň a na ni rozložte hrušky. Posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
Nechte vychladnout a pokud chcete, před podáváním poprašte moučkovým cukrem.