Go Back

Pain d'épices

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 110 g žitné celozrnné mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 125 g mléka nebo vody
  • 100 g másla
  • 75 g světlého cukru muscovado
  • 100 g medu
  • kůra z 1 pomeranče

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu velikosti 25x10cm si vymažte máslem a případě vyložte pečicím papírem. Všechny suché ingredience (mouky kypřicí prášek, soda, koření, sůl) společně prosejte.
  • Máslo, cukr, med a vodu či mléko dejte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí. Přidejte pomerančovou kůru a nechte zchladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkuste prstem).
  • Zchladlou směs přilijte k mouce a krátce promíchejte, jen dokud se vše nespojí. Těsto nalijte do chlebíčkové formy, vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte chvíli zchladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.