Go Back
Tisk
5 from 2 votes

Listové těsto

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 10 g soli
  • 250 g vody
  • 300 g másla na překládání

Postup přípravy

  • Připravte si základ těsta (detrempre, česky vodánek). Mouku prosejte, přidejte sůl, zchladlé rozpuštěné máslo a vodu. Promíchejte vařečkou či kartou. Zlehka prohněťte, ale ne moc, jen dokud se vše nespojí. Zabalte do fólie a odložte na půl hodiny do lednice. Připravte si máslový blok. Změklé máslo rozválejte mezi pečicím papírem na obdélník, na výšku cca 3mm. Velikost zhruba 22x16cm, což je něco mezi papírem velikosti A5 a A4. Nechte ztuhnout v lednici.
  • Těsto rozválejte na velikost o třetinu větší, než je máslový obdélník. Zkontrolujte konzistenci másla. Nesmí být měkké, ale ani tak ztuhlé, aby se při vyvalování lámalo. Máslový obdélník rozdělte napůl a položte obě poloviny na spodní dvě třetiny těsta. Volnou třetinu přehněte přes prostřední třetinu a pak celé přehněte přes spodní třetinu.
  • Obdélník otočte o 90° rozválejte na trojnásobek a opět přehněte na třetiny. Důkladně zabalte do potravinářské fólie a odložte na 30minut do lednice. Máte za sebou založení a první přeložení.
  • Vychlazené těsto opět rozválejte na trojnásobek a složte na třetiny. Otočte o 90°, rozválejte na trojnásobek a přeložte na třetiny. Tohle bylo druhé a třetí přeložení. Zabalte a odložte na 30minut do lednice.
  • Čekají vás poslední dva překlady, čtvrtý a pátý. Těsto rozválejte na trojnásobek, přeložte na třetiny, otočte o 90°, rozválejte na trojnásobek a přeložte na třetiny. Zabalte a nechte chladit minimálně dvě hodiny, nebo do dalšího dne.
  • Použijte dál dle receptu a pokud nespotřebujete do 3 dnů, zamrazte.