Go Back

Veganský mrkvový dort

Ingredience

  • 195 g hladké špaldové mouky
  • 165 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 75 g bio kokosu
  • 2 lžíce psyllia
  • 150 g rostlinného jogurtu (nejlépe kokosového)
  • 100 g agáve sirupu
  • 100 g třtinového cukru
  • 300 g mrkve
  • 200 g konzervovaného ananasu
  • 120 g rostlinného oleje
  • 1 pomeranč

Krém

  • 500 g silken tofu
  • 300 g kešu ořechů
  • 200 g kokosového oleje
  • 200 g kokosového másla
  • 200 g kokosového mléka nebo kokosové zakysané smetany
  • 100 g agáve
  • šťáva ze 2 citronů nebo víc podle chuti

Na ozdobu

  • 3 mrkve nejlépe různých barev
  • 450 g cukru
  • bylinky

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. První den upečte korpusy, připravte krém a kandované mrkvičky. Další den dort naplňte a obmažte a těsně před podáváním dozdobte mrkvičkami a bylinkami.
  • Kešu ořechy propláchněte, zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené a nechte alespoň dvě hodiny nasáknout (pokud nemáte moc výkonný mixér, klidně i déle).
  • Jogurt na korpus si z lednice vytáhněte hodinu předem. Mezitím si odvažte a připravte zbylé suroviny. Obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a koření si společně prosejte do mísy. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Ananas nasekejte najemno (nebo jej nasekejte v robotu). Nastrouhejte kůru z pomeranče a vymačkejte z něj šťávu. Odvažte 100g (nebo na 100g doplňte vodou). Psyllium prošlehejte se šťávou s pomeranče a nechte alespoň 10minut nasáknout.
  • Troubu rozehřejte na 160°C. Připravte si dvě formy o velikosti 18cm a spodek vyložte pečicím papírem.
  • Olej, jogurt, agáve a cukr společně důkladně prošlehejte a přidejte nabobtnalé psyllium a pomerančovou kůru. Přidejte suché ingredience a stěrkou promíchejte. Zatím nemusíte úplně důkladně. Přidejte i mrkev, kokos a ananas a znovu promíchejte, teď už tak, aby těsto bylo kompaktní a neviděli jste žádné cucky mouky či mrkve, ale zároveň ne zbytečně moc, aby se příliš neaktivoval lepek a korpus nebyl gumový.
  • Hotové těsto rozdělte do forem, vložte do trouby a pečte asi 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 10minut zchladnout, pak odlepte pečicí papír ze spodků korpusů a nechte je zcela vychladnout na mřížce. Pak vyřízněte z forem, zabalte a nechte do dalšího dne v lednici.
  • Připravte kandované mrkvičky. Pokud používáte vícebarevné mrkvičky, každou připravte zvlášť. Mrkve oloupejte a škrabkou nakrájejte dlouhé tenké proužky. Do malého hrnečku dejte 150g cukru a 150g vody a přiveďte k varu. Stáhněte na minimum a přidejte mrkvičky. Vařte 10 minut. Možná budete muset přidat víc cukru a vody (stále v poměru 1:1), tak aby mrkvičky byly zcela ponořené. Po 10 minutách přelijte do misky a nechte v sirupu vychladnout. Opakujte s dalšími barvami.
  • Připravte krém. Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě, olej můžete i rozpustit, ale neměl by být horký. Vložte do výkonného mixéru a společně promixujte dohladka. Pokud nemáte dostatečně velký či výkonný mixér, možná budete muset krém vymixovat ve dvou či třech dávkách. Ochutnejte a případně dolaďte ještě kapkou citronové šťávy. Přelijte do misky, potáhněte potravinářskou fólií (tak aby se krému dotýkala) a nechte přes noc ztuhnout v lednici.
  • Další den dort sestavte a ozdobte. Krém si z lednice vytáhněte chvilku předem, aby malinko povolil. Trochu krému si odložte, aby jste měli čistý krém pro případné začištění. Oba korpusy prořízněte. Korpusy naplňte krémem (používám cukrářský sáček) a celý dort tence obmažte. Vložte do lednice a nechte ztuhnout, ideálně alespoň hodinu.
  • Mezitím si připravte mrkvové "kytičky". Mrkev zceďte a nechte okapat. Jednotlivé proužky namotejte na špejli a vytvořte malé ruličky. Můžete si je rovnou skládat na kuchyňskou utěrku do požadovaného vzoru.
  • Jakmile je dort ztuhlý, obmažte jej čistým zbytkem krému a zarovnejte kartou. Ozdobte mrkvičkami a bylinkami dle vlastní fantazie.