Go Back

Ingredience

Preferment

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 30 g aktivního kvasu

Těsto

  • preferment
  • 400 g hladké mouky
  • 275 g vody
  • 5 g droždí
  • 40 g olivového oleje
  • 10 g soli

Na dokončení

  • rajčata (čerstvá či sušená), olivy, parmezán, bylinky (rozmarýn, tymián), česnek...
  • olivový olej (případně bylinkový či česnekový)
  • vločková sůl

Postup přípravy

  • Začněte přípravou prefermentu. Smíchejte mouku, vodu a kvas, přikryjte a nechte 12 hodin prokvasit.
  • Do velké mísy dejte mouku. Ve studené vodě rozmíchejte droždí a společně s prefermentem přidejte k mouce. Krátce promíchejte, jen abyste neměli v míse žádnou suchou mouku, přikryjte a nechte hodinu odpočinout.
  • K těstu přidejte sůl a olivový olej a pak 5 minut hněťte na lince. Nejlépe to jde tzv. mlácením, kdy těsto nadzvedáváte a házíte zpět na linku. Těsto je hodně hydratované a proto je dost lepivé. Pomáhejte si cukrářskou kartou a nepřidávejte žádnou mouku.
  • Zpracované těsto dejte do mísy vymazané olivovým olejem a přeložte. Nechte kynout 2 hodiny a každých 20 až 30 minut navlhčenou rukou znovu přeložte.
  • Připravte si malý plech nebo skleněnou zapékací mísu. Spodek vyložte pečicím papírem a ten štědře pomažte olivovým olejem. Za pomocí cukrářské karty těsto opatrně nechte sklouznout na plech. Těsto roztáhněte do stran a prsty vytvořte důlky. Zakápněte olivovým olejem (může být i ochucený), případně přidejte jakoukoliv vybranou ingredienci na dochucení. Nechte ještě 30 až 45 minut kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 250°C.
  • Focacciu posypte vločkovou solí, vložte trouby, stáhněte na 220°C a pečte asi 15-25 minut dozlatova. Podávejte nejlépe ještě teplé nebo focacciu před podáváním chvilku prohřejte v troubě.