Go Back

Lískoořechové sablé s meruňkami

Počet porcí: 12 kousků

Potřebné vybavení

  • kulaté vykrajovátko 8-9cm
  • hladká zdobící špička vel. 10

Ingredience

Lískoořechové sablé

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 125 g mletých lískových ořechů
  • 150 g másla
  • 70 g světlého cukru muscovado
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 pomeranče
  • špetka skořice
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku

Pomerančovo-tymiánový krém mousseline

  • 250 g mléka
  • kůra z 1 pomeranče
  • několik snítek tymiánu
  • 60 g žloutků
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 15 ml Grand Marnier
  • 125 g másla

Meruňkový gel

  • 200 g meruněk
  • 20 g cukru
  • 2 g agaru

Na dokončení

  • asi 6 ks meruněk
  • pár snítek tymiánu

Postup přípravy

  • Přípravu si raději rozdělte do dvou dnů. První den si připravte těsto na sablé, základ krému (cukrářský krém) a základ meruňkového gelu. Další den sablé upečte, vyšlehejte krém, rozmixujte gel a dezert dokončete.
  • Na těsto si vytáhněte z lednice minimálně hodinu předem máslo a žloutky. Veškeré suché ingredience společně prosejte. Máslo utřete s prosátým cukrem muscovado do pěny a postupně zašlehejte žloutky. Vmíchejte pomerančovou kůru a pak všechny suché ingredience. Zapracujte v robotu a pak na lince několika tahy hrany dlaně. Nehněťte, aby sušenky nebyly tuhé. Zabalte do fólie, splácněte a odložte minimálně na dvě hodiny (lépe přes noc) do lednice.
  • Těsto vyndejte z lednice, nechte malou chvilku změknout a rozválejte asi na 0,8 cm. Vykrájejte 12 koleček (8-9cm) a dejte znovu do lednice. Ztuhlá kolečka přesuňte na plech a pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 15 minut nebo dokud nezačnou zlátnout okraje. Upečte i zbytky těsta a po upečení je rozdrobte.
  • Na cukrářský krém přiveďte k varu mléko s pomerančovou kůrou a tymiánem. Nechte asi 15 minut infuzovat. Žloutky rozšlehejte s polovinou cukru, přidejte kukuřičný škrob a promíchejte. Mléko sceďte, zvažte a případně doplňte na 250g. Přidejte druhou polovinu cukru a přihřejte asi na 80°C. Přelijte přes žloutky, prošlehejte a vraťte do rendlíku. Za stálé míchání metličkou uvařte do hustého krému. Ochutnejte, jestli nejde cítit škrob, případně povařte ještě chvíli. Přelijte do misky a potáhněte fólií. Nechte zcela vychladnout.
  • Až budete chtít krém dokončit, vyndejte si cukrářský krém i máslo z lednice a nechte asi hodinu dojít pokojové teploty. Cukrářský krém vyšlehejte s Grand Marnier a pak postupně zašlehejte máslo. Šlehejte alespoň 5 minut do nadýchaného krému. Přesuňte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou (vel.10)
  • Na meruňkový gel povařte meruňky s troškou vody zcela doměkka. Pak vmíchejte cukr smíchaný s agarem a vařte ještě asi minutu. Přelijte do misky a nechte ztuhnout v lednici. Pak rozmixujte a přepasírujte. Přesuňte do cukrářského pytlíku.
  • Na upečené sablé nastříkejte pomerančovo-tymiánový krém a meruňkový gel. Na krém navršte nakrájené meruňky, posypte rozdrceným sablé a dozdobte snítkami tymiánu.