Go Back

Meruňkový koláč s frangipane

Ingredience

Křehké těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 95 g másla
  • 1 vejce

Náplň

  • 120 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 160 g mandlové mouky
  • kůra z 1 citronu
  • půl vanilkového lusku
  • cca 500 g meruněk
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte křehké těsto. Mouku, mandlovou mouku a cukr prosejte do mísy robotu, přidejte máslo a K-nádstavcem zpracujte v drobenku. Přidejte vejce a zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní desku a několika tahy dlaně zpracujte v kompaktní těsto. Zploštěte, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
  • Připravte frangipane. Máslo a vejce si vytáhněte alespoň hodinu předem z lednice. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce. Vmíchejte mandlovou mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru a vyškrábnuté semínka z vanilky.
  • Meruňky omyjte, rozpulte a nakrájejte na měsíčky.
  • Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice, nechte pár minut změknout a pak vyválejte na sílu 3-4mm. Vyložte kulatou koláčovou formu o průměru 28cm. Těsto propíchejte vidličkou a dejte opět ztuhnout do lednice (ideálně alespoň na půl hodiny nebo na 15 minut do mrazničky).
  • Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto potřete frangipane, poklaďte meruňkami, zlehka poprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby. Pečte asi 35-40minut dozlatova.