Troubu předehřejte na 160°C. Jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Nachystejte si plech na muffiny a vyložte papírovými košíčky. Všechny suché ingredience promíchejte.
Jablka očistěte, nastrouhejte a zlehka vymačkejte. Odvažte 200g.
Jogurt, rozpuštěné máslo, javorový sirup, cukr a vejce prošlehejte, přidejte nastrouhaná jablka. Přidejte suché ingredience a promíchejte. Jen dokud se vše nespojí, těsto nepřemíchejte.
Přesuňte do formiček (cukrářským pytlíkem nebo lžící) a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.
Na krém prošlehejte mascarpone s tvarohem a javorovým sirupem. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě a pak rozpusťte v mikrovlnce. Přidejte trochu krému, promíchejte, vraťte ke zbytku krému a vše prošlehejte. Nechte několik hodin ztuhnout. Hotový krém prošlehejte a dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou velikosti 10.
Cupcaky ozdobte krémem a pak dle libosti třeba karamelizovaným oříškem či kouskem sušeného či čerstvého jablka.