Go Back

Jablečné cupcaky s javorovým sirupem

Počet porcí: 12 cupcaků

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 3-4 jablka
  • 150 g řeckého nebo smetanového jogurtu
  • 100 g másla
  • 75 g javorového sirupu
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vejce

Mascarpone tvarohový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g javorového sirupu
  • 2 listy (5g) želatiny

Na ozdobu

  • vlašské ořechy
  • jablko

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 160°C. Jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu předem. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Nachystejte si plech na muffiny a vyložte papírovými košíčky. Všechny suché ingredience promíchejte.
  • Jablka očistěte, nastrouhejte a zlehka vymačkejte. Odvažte 200g.
  • Jogurt, rozpuštěné máslo, javorový sirup, cukr a vejce prošlehejte, přidejte nastrouhaná jablka. Přidejte suché ingredience a promíchejte. Jen dokud se vše nespojí, těsto nepřemíchejte.
  • Přesuňte do formiček (cukrářským pytlíkem nebo lžící) a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Na krém prošlehejte mascarpone s tvarohem a javorovým sirupem. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě a pak rozpusťte v mikrovlnce. Přidejte trochu krému, promíchejte, vraťte ke zbytku krému a vše prošlehejte. Nechte několik hodin ztuhnout. Hotový krém prošlehejte a dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou velikosti 10.
  • Cupcaky ozdobte krémem a pak dle libosti třeba karamelizovaným oříškem či kouskem sušeného či čerstvého jablka.