Na pistáciový piškot joconde prosejte moučkový cukr, mouku a mleté pistácie. Do mísy robotu dejte vejce, 20g bílků, pistáciovou pastu, matchu a suchou směs a vše vyšlehejte do světlé pěny. Z 60g bílků začněte šlehat sníh a postupně zašlehejte krupicový cukr. Sníh natřikrát opatrně vmíchejte k pistáciové pěně. Připravte si plech klasické velikosti (zhruba 42x37, vnitřní rozměr zhruba 35x30cm), vymažte a vyložte pečicím papírem. Stěrkou uhlaďte varhánky. Těsto vylijte na plech, uhlaďte a pečte na 180°C 10-12 minut. Hotový piškot stáhněte z plechu, ale neotáčejte. Nechte vychladnout.
Na pistáciovou namelaku namočte želatinu do ledové vody a rozpusťte čokoládu. Ohřejte mléko s glukózou a pistáciovou pastou zhruba na 50°C, přidejte vymačkanou želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přilijte studenou smetanu a vymixujte do hladké emulze. Přikryjte potravinářskou fólií (tak aby se namelaky dotýkala) a nechte přes noc zkrystalizovat v lednici. Hotovou namelaku přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou velikosti 12.
Na pistáciovou emulzi zlehka nahřejte smetanu, přidejte pastu a praline a vymixujte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Na pistáciovou mousse nechte želatinu nabobtnat v ledové vodě. Čokoládu rozpusťte. 30% smetanu ohřejte s pistáciovou pastou (na 50°C), přidejte vymačkanou želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Nechte vychladnout na 30°C. Smetanu ušlehejte do měkkých špiček a opatrně nadvakrát vmíchejte k pistáciovému základu.
Vychladlý piškot pocukrujte moučkovým cukrem a obraťte na utěrku. Stáhněte pečicí papír. Odkrojte okraje. Potřete částí pistáciové emulze (na ozdobu bude stačit zhruba 30g) a nechte pár minut zatuhnout v lednici. Pak potřete pistáciovou mousse. Na jedné delší straně si nechte zhruba centimetr volný. Opět nechte pár minut ztuhnout v lednici. Rozkrájejte na delší straně na 7 proužků (měli by mít zhruba 5x28 cm, ale záleží na tom, jak jste piškot rozetřeli a pak ořezali). Proužky zarolujte do malých roládek a spojem dolů nechte chvíli ztuhnout. Pak roládky postavte a ozdobte namelakou. Vykrajovátko na kuličky namočte do horké vody, otřete a v namelace udělejte důlek. Důlek naplňte zbylou emulzí.